Tapetul: atracția picantă a locuinței

Stând pe canapea în propria-mi sufragerie, îmi dau seama că nuanţa de portocaliu, odată vie, a îmbătrânit. Se întâmplă oricui, varul are şi el limitele lui.

Aşa că tapetul poate fi o idee excelentă pentru oamenii care doresc, ca mine, să schimbe înfăţişarea unei camere fără prea multe bătăi de cap. Se aplică uşor, e nevoie doar de atenţie pentru a nu rămâne goluri de aer prinse sub bucăţi.

Dar ce model? Ce culori sunt moderne, ce grafice ar trebui să conţină? Avem nevoie de opţiuni înainte de a ne gândi la ce vrem. Profesioniştii vin în ajutorul nostru şi ne dau sfaturi în legătură cu trendurile de anul acesta în materie de… tapet.

În primul rând, sunt foarte apreciate influenţele naturale. La ce mă refer? La orice element din natură: de la frunze la ferigi, copaci încărcaţi de crengi înflorite sau, dimpotrivă, fără pic de frunze (conform Graham & Brown www.grahambrown.com)

n acelaşi timp, animal print nu este valabil doar pentru genţi sau pantofi, ci mai nou şi pentru pereţi! Imprimeurile animal print (leopard, şarpe etc.) şi-au cucerit locul nu doar în fashion, acum fiind recomandate de specialişti în acoperirea pereţilor.

La toate acestea pot fi adăugate note metalice, sofisticate sau suave. Auriul şi argintiul pot atrage toate privirile într-un mod rapid, în timp ce tapetul perlat cu siguranţă reprezintă eleganţa supremă.

În al doilea rând, texturile sunt importante prin fibrele organice şi efectele folosite în fundal. Colecţia Adorn (Graham & Brown) reprezentată de materiale fără lână, grele şi contemporane, conţine designuri pictate de mână apoi manevrate în broderii artistice rezultând modele de tapet luminoase.

Cantităţile mici de sclipici şi accente metalice completează texturile şi scot în evidenţă sofisticatul.

Alene Workman (www.aleneworkman.com) spune că „tapetul poate reda o atitudine interesantă şi distractivă camerei”. Pentru interioarele contemporane, tapetul este deseori preferat. „Un aspect eficient al tapetului este că poate fi mult mai economic decât lemnul sau alte materiale.” A.W

De asemenea, pentru un efect strălucitor şi opulent, pentru iubitorii genului, sunt recomandate tapeturile cu detalii filigranate, grafice uşor brodate îmbogăţite de cristale Swarovski.

Aceste motive dau o nouă perspectivă camerei, mai ales prin jocul de lumini. Tapetul de acest fel reprezintă punctul focal al încăperii.

Dacă totuşi nu vă încadraţi în aceste tipare, să ştiţi că simplitatea a rămas la modă.

O înfăţişare curată, aparent naivă, încadrată în paleta culorilor din anii ’60-’70, se ridică la pretenţiile acestui an. Acest look cuprinde şi motivele etnice, puţin nostalgice.

Se caută nuanţele cele mai pure până la nuanţe de verde, galben, corai, roşu, albastru şi mov. Retro se potriveşte grozav pereţilor moderni, astfel multe tipare din anii ’70 sunt aduse în prezent.

Temele tradiţionale sunt întotdeauna la modă, dar cele mai actuale sunt motivele clasice,  colorate în nuanţe moderne, definite ca noi interpretări. Damascul şi floralul se află tot în capul listei.

În plus, proprietarii locuinţelor pot adăuga culori optimiste şi efervescente pentru un aspect modern şi jucăuş. Indiferent că vă număraţi printre iubitorii de animale, de natură şi tot ce e verde, sau printre iubitorii de eleganţă şi opulenţă, ideile şi perspectivele pot fi exprimate prin texturi, motive şi culori.

Trebuie totuşi atenţie la combinaţiile dintre acestea, nu întotdeauna pot rezulta efectele dorite. Trebuie ţinut cont de camera dispusă renovării şi de atitudinea proprietarilor. În nici un caz nu se poate aplica tapet peste unul existent deja. Cel vechi trebuie îndepărtat, cel mai uşor cu un aparat de curăţat cu aburi.

Având în vedere toate opţiunile în trend de anul acesta, negreşit veţi găsi o idee care să vă placă şi care vă va ajuta să reînnoiţi aspectul unei încăperi.

Cătălina Airimioaei

Sursa foto:

luxury-idea.com

homehouse.net