În lume: tehnologia mondială vine în ajutorul copiilor care nu pot vorbi

Enrique Mendez în vârstă de 9 ani, și fratele său mai mare, Christian, de 11 ani, căutau prin cutia lor de jucării din acasă lor din New Jersey, „Astăzi vreau să mă joc wrestling”, spune Enrique cu o voce care nu sună precum a unui copil, însă destul de apropiată.

Enrique are sindromul Down și suferă de apraxie verbală, ceea ce înseamnă că nu poate vorbi, cu excepția câtorva sunete precum „ma” când vrea să spună „mama”. În ciuda acestui fapt, el a fost capabil să vorbească cu fratele său, cu ajutorul unui iPad care dispune de cea mai recentă versiune a aplicației text-to-speech , Proloquo2Go.

„Vocea se potrivește băiatului”, spune John Mendez, tatăl lui Enrique.

Până de curând, dispozitivele care ajutau copiii să vorbească, precum în cazul lui Enrique, foloseau vocea modificată a adulților. Efectul poate fi șocant pentru cei care ascultă, deoarece „nu sună precum vocea unui copil, în majoritatea cazurilor aducând a vocea unui adult care consumă heliu”, spune David Niemeijer, director executiv la AssistiveWare, companie care a dezvoltat soft-ul folosit de Enrique.

AssistiveWare și partenerul lor său, Acapela Group, au gândit actuala versiune Proloquo2Go, dotată cu două voci de copii, cunoscute sub numele de Josh și Ella. Aplicația costă 190 $ și poate fi cumpărată de pe platforma iTunes Wednesday, iar în cazul persoanelor care au această aplicație trebuie doar să adauge noile voci, fără niciun cost.

Puține companii oferă o aplicație de acest gen care să aibe vocea  unui copil, deoarece nu este chiar atât de ușor să înregistrezi copii. De aproximativ 10 ani se petrec sute de ore în cabina de înregistrare pentru  a crea ansamblul de fraze necesare unei voci de copil artificiale.

Inginerii de sunet pot manipula vocile adulților prin adăugarea de filtre care le ajustează până să sune, cât de cât asemănător vocii unui copil. Dar fără o înregistrare de bază, încercarea de a aduce vocea respectivă cât mai aproape de vocea unui copil este destul de dificilă.

Pe lângă aplicația Proloquo2Go care dispunde de vocea unui baiat și a unei fete, compania se mai poate lăuda și cu o aplicație care beneficiază de vocile altor doi copii, cu accent britanic, un indictor al progresului din ultimii decenii ai industriei  text-to-speech.

Proloquo2Go rulează cu ajutorul mobilelor de la Apple, fiind folosit de zeci de copiii cu dizabilități, cum ar fi autismul sau paralizia cerebrală. Conform unui studiu al companiei, 80% dintre utilizatorii acestei aplicații au sub 18 ani, iar 60% dintre aceștia au sub 11 ani.

Noua versiune a aplicației este destinată copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani. În decembrie, Acapela Group va începe licitarea vocilor pentru companiile care folosesc alte tipuri de  device-uri decât telefoanele mobile.

„Proloquo2Go se potrivește unor persoane, dar nu tuturor”, spune Janice C., profesor în Științele Comunicării la Universitatea Pennsylvania.

Dezvoltarea softului AssistiveWare a costat în jur de 100.000$. De-a lungul sesiuniilor de înregistrări pentru Proloquo2Go 2.1, inginerii de sunet au colectat mii de fraze și cuvinte. Din această colecție de cuvinte, aplicația poate sintetiza orice cuvânt în limba engleză. De exemplu, din cuvântul „impresionat” derivă cuvintele „imposibil”, „președinte ” și „detectiv”.

Cele mai multe dispozitive text-to-speech oferă utilizatoriilor posibilitatea de a spune aproape nimic și cele mai multe permit utilizatoriilor să aleagă dacă doresc ca vocea lor să denote fericire, supărare sau tristețe. Actuala provocare cu care se confruntă industria text-to-speech este dezvoltarea unor aplicații care pot prezice o anumită emoție sau un anumit ton pe care persoana în cauză dorește să îl folosescă.

Ionela Văcaru

Sursă articol: nytimes.com