Testarea colesterolului si a trigliceridelor se poate face gratuit la Clinica Sanamed

Intre 23 si 29 septembrie, Clinica Sanamed sarbatoreste Saptamana Inimii si le ofera pacientilor posibilitatea de a-si testa gratuit colesterolul si trigliceridele, alaturandu-se demersurilor mondiale de a preveni aparitia bolilor de inima. Daca analizele indica un nivel crescut al acestor grasimi in sange, se impune consultarea medicului specialist, mai ales ca ultimele statistici leaga cei doi indicatori de afectiunile cardivasculare: peste 30% dintre romani au colesterolul ridicat, ceea ce se reflecta si in numarul mare al bolilor de inima de la noi din tara. Pe toata durata saptamanii viitoare oricine isi poate verifica valoarea colesterolului si a trigliceridelor la Sanamed, in locatia de pe Strada Viitorului nr. 44, Sector 2, Bucuresti, de luni pana vineri in intervalul orar 7 – 12 pentru recoltarea analizelor si sambata, intre orele 8-14. De de asemenea, persoanele interesate pot participa la workshopurile de informare sustinute de medicii clinicii.

Afis saptamana inimiiPentru a sarbatori saptamana inimii asa cum se cuvine, medicii cardiologi si nutritionisti de la Sanamed vor sustine sambata, 21 septembrie, la ora 13, un workshop despre rolul sportului in combaterea afectiunilor cardiovasculare in randul femeilor si copiilor. De asemenea, luni, 23 septembrie, acestia se vor intalni cu persoanele interesate de acest subiect in cadrul unui al doilea workshop, in care vor vorbi despre cum alimentatia corecta si sportul mentin o inima sanatoasa.
Evenimentele vor avea loc la Club gym&spa 168 SPORT STATION (Splaiul Unirii nr. 168), iar accesul este liber in limita locurilor disponibile.

Inscrierile se pot face la 0729 168 168.

Bolile cardiovasculare, o problema de sanatate la nivel mondial

La nivel mondial, luna septembrie este cea in care intreaga comunitate medicala trage un semnal de alarma cu privire la gravitatea bolilor cardiovasculare, principala cauza de deces in lume la momentul actual.

Numai la noi in tara mor anul peste 150 000 de persoane care sufera de boli de inima si, conform ultimelor statistici, cele mai intalnite afectiuni cardiovasculare – atacul de cord, insuficienta cardiaca congestiva, moartea subita cardiaca, angina pectorala si ritmul cardiac anormal – apar mai des la cei care au in corp grasimi peste limita normala, spre deosebire de cei care mentin un indice de masa corporala sanatos.

Colesterolul si trigliceridele, indicatori ai bolilor cardiovasculare

Un prim pas in depistarea bolilor cardiovasculare este masurarea nivelului trigliceridelor si a concentratiei de colesterol din sange. O persoana sanatoasa nu prezinta o concentratie de trigliceride mai mare de 150 mg/dl, iar daca se depaseste acest prag, se recomanda adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sanatoase, chiar schimbarea stilului de viata.Depuneri de colesterol pe artere

In cazul in care nivelul acestor lipide ajunge la 50 0mg/dl sau chiar depaseste aceasta valoare, este absolut necesar tratamentul medicamentos, deoarece blocarea circulatiei sangvine ca urmare a depunerii de grasime pe vasele de sange este foarte probabila.

Alaturi de colesterolul total, format din colesterolul de inalta densitate (bun) si cel de joasa densitate (rau), trigliceridele constituie profilul lipidic. Persoanele cu o cantitate excesiva de grasime corporala au niveluri mai ridicate de trigliceride si lipoproteine ​​cu densitate mica, cunoscute sub numele de LDL sau „colesterol rau”, precum şi un nivel mai scazut de „colesterol bun” in sange. Aceasta reteta creeaza conditii optime pentru dezvoltarea bolilor de inima.

Factori de risc

Valorile crescute ale colesterolului si trigliceridelor pot fi cauzate de mai multi factori, printre care cei ereditari, dieta bogata in grasimi, obezitatea, sedentarismul, obiceiurile nocive precum fumatul, alcoolul etc. Diferite afectiuni, cum ar fi diabetul zaharat, hipotirodismul, bolile hepatice si cele renale cronice pot creste, de asemenea, nivelul de grasimi din sange, la fel ca si anumite medicamente: diuretice,  cele de reglare a tensiunii arteriale si cele care contin estrogen sau testosteron.

 

Contact Clinica Sanamed

Adresa: Str. Viitorului Nr. 44, Sector 2 – Bucuresti

Tel: (021) 211 53 50

Fax: (021) 211 53 49

E-mail: info@sana-med.ro

Website: http://www.sana-med.ro