Ţi-ai ales deja destinaţia de vacanţă? Află ce vaccinuri trebuie sa faci înainte de plecare pentru a avea o vacanţă fără probleme

Îţi doreşti să călătoreşti cât mai des şi în cât mai multe locuri? Fiecare călătorie te îmbogaţeşte, te schimbă şi iţi aduce amintiri pentru o viaţă. Pentru că toate aceste amintiri să fie plăcute, e bine să te informezi înainte pentru a nu avea mai târziu surprize neplăcute.

Recomandarile medicului epidemiolog pot include imunizarea prin vaccinuri specifice, medicaţia profilactică şi sfaturile medicale de calatorie. Aceste sfaturi pot fi legate fie de consumul de apă şi evitarea alimente infectate, muşcăturile de insecte (ce pot transmite boli infecţioase), fie de  bolile cu transmitere sexuală.

Planificarea călătoriei

Îţi recomăndăm să discuti din timp cu medicul epidemiolog despre riscurile medicale care pot apărea în timpul călătoriei.  Ideal, programarea la medicul epidemiolog trebuie realizată cu minim 4-6 săptămâni înaintea călătoriei, deoarece majoritatea vaccinurilor au nevoie de timp pentru a atinge eficienţă crescută (2 săptămâni).

Chiar dacă urmează să pleci în vacanţă în mai puţin de 4 saptămâni, este bine totusi să consulţi medicul epidemiolog care îţi poate oferi informaţii importante pentru sănătatea ta.

De ce să te fereşti de înţepăturile de ţanţar?

Febra Galbenă este o boală tropicală gravă ce necesită vaccinarea mai ales în anumite zone geografice.

  • Febra Galbenă se transmite prin înţepătura ţanţarului. Este întalnită frecvent în Africa, Asia şi America de Sud, mai ales în mediul rural.
  • Atenţie: pentru a vizita anumite tări (unde febra galbenă este considerată boală endemică) îţi este solicitat  certificatul de vaccinare la sosirea în ţara respectivă
  • Poţi să previi boala prin vaccinarea cu o singură doză, efectuata cu minim o luna – 2 săptamâni înainte de data calatoriei.

Atenţie la bolile cu transmitere pe cale respiratorie. Multe boli infecţioase pot fi contactate prin răspandirea agentului patogen prin intermediul aerului. Potrivit Prof. Dr. Doina Azoicăi din cadrul clinicii Medicover Iaşi, bolile ce se pot contacta pe calea aerului se manifestă fie prin simptome grave, fie prin complicaţii serioase.

•   Meningita meningococica – determină epidemii în Africa Subsahariana, Asia şi America de Sud. Cazuri sporadice de boală au fost observate la turiştii care au călătorit în ţările aflate în plină epidemie;

•    Rujeola – poate duce la pneumonie şi complicaţii neurologice serioase

 •  Difteria – se întâlneşte în special în zonele subtropicale şi tropicale, unde vaccinarea nu se face în mod sistematic prin planificare

Transmiterea unor agenţi patogeni

Imunizarea prin vaccinare este de asemenea recomandată pentru prevenirea unor boli infecţioase.  Iată câteva exemple de boli transmise prin intermediul mâinilor contaminate sau prin consumul de apă sau alimente contaminate:

•   Febra tifoida – produsă de Salmonella typhi, încă frecventă în tările subdezvoltate din Africa, Asia şi America de Sud;

•   Hepatita acuta tip A – întalnită de asemenea în zonele menţionate mai sus

•   Poliomielita – o boală infecţioasă severă, produsă de  virusurile poliomielitice

Combinaţii posibile structuri antigenice

  • Vaccinul anti-rujeolă poate fi folosit în  combinaţia antirujeolă – rubeolă – oreion;
  • Vaccinul anti-difteric poate fi inclus într-o combinaţie cu efect protector dublu, vaccinul antidifteric şi antitetanic.

„Cea de-a două combinaţie de structuri antigenice este benefică, dat fiind faptul că tetanosul este o boala gravă, deseori mortală. La o persoană nevaccinată sau incomplet vaccinată, tetanosul  apare prin contaminarea unei plăgi cutanate cu particole de sol care conţin bacili tetanici”, a explicat Prof. Dr. Doina Azoicăi, medic primar epidemiologie şi vaccinuri internaţionale, în cadrul clinicii Medicover Iaşi.

Hepatita cu virus B

Deşi este întâlnit frecvent şi în alte parţi ale lumii, riscul de a contacta virusul este foarte ridicat în Africa Subsahariana, Asia de Sud-Est şi China şi mediu în Europa de Est şi Sud-Est, tările din bazinul mediteraneean şi America Latină.

Atât bolnavii de hepatită acută sau cronica cu virus B, cât şi purtătorii aparent sanatoşi ai virusului sunt contagioşi prin:  sânge, secreţii vaginale, spermă sau salivă.

Medicover – acreditat de Ministerul Sănătaţii pentru vaccinarea profilactică

Programeaza-te cu cel puţin 6 săptămani înaintea călătoriei în oricare dintre clinicile Medicover pentru vaccinare!

În toate clinicile Medicover din România, acreditate de Ministerul Sănătăţii, oferim vaccinare profilactică pentru urmatoarele boli:

– hepatita A, hepatita B , rubeola , oreion

– rujeola , varicelă , difterie, tetanos, tuse convulsivă

– infecţii cu Haemophilus influenzae, poliomielită, gripă , febră galbenă

– febra tifoida, meningită meningococica, pneumonii pneumococice

– indicaţii de chimioprofilaxie antimalarie