Topul teatrelor de balet romantic din lume

Oamenii au început să iubească arta teatrală încă din cele mai vechi timpuri. Există un top 10 al celor mai somptuoase teatre de balet din întreaga lume. Construcțiile dețin momente valoroase ale istoriei. Poți ține cont de sugestiile noastre și, de ce nu, orientează-te, astfel, spre următoarea destinație de vacanță.

  • Palacio de Bellas Artes (Palatul Artelor Frumoase), Mexico City

 

Superbul loc din Mexic este plin de istorie. Palacio de Bellas Artes a fost ridicat în secolul XX, respectiv anul 1913.  Construcția, oprită din cauza Revoluției Mexicane, a fost finalizată abia în anul 1934. Palatul este decorat cu marmură și totul pare desprins din cărțile epocii. Opulența este cuvântul care caracterizează cel mai bine locul. Este cadrul oportun pentru cei de la Ballet Folklorico în a-și arăta abilitățile de balet. Ei susțin concerte acolo foarte des.

  • The Royal Opera House, London

 

Opera din Londra ascunde multă istorie, mult suspans și farmec. Această clădire există încă din secolul al XVIII-lea și a fost un loc celebru și prețuit de către locuitorii Londrei încă de pe atunci. A găzduit primul său spectacol de balet, Pygmalion, în anul 1734, la doi ani după construcție. Clădirea actuală impune o fațadă în stil Georgian și este a treia construită după ce un incendiu le-a distrus pe cele două de dinainte. Interiorul este pe măsură, fiind împodobit cu aur și deținând o perdea cu stema britanică.

  • Grand Theatre, Shanghai

 

Shangai este un oraș modern, iar Grand Theatre întregește această viziune. Clădirea a fost construită recent, în anul 1998, de către un architect francez, Jean-Marie Charpentier. Încă din nume îți poți da seama de opulența ce există acolo și trebuie să știi că suprafața lui acoperă în jur de 11, 000 de metri pătrați.

  • Sydney Opera House

 

Design-ul său este simplu și elegant. Clădirea teatrului de balet este ușor de ținut minte datorită vârfurilor ascuțite de pe acoperiș. Este un model excepțional pentru împătimiții arhitecturii, fiind și o pictogramă australiană.

  • The Metropolitan Opera House, New York

 

La ce te gândești când spui New York? Lux, opulență, celebrități și somptuozitate. Proiectată parțial de către Balanchine, Opera Metropolitan din Manhattan capturează măreția lumii vechi a New York-ului. În fiecare primăvară, aceasta găzduiește Teatrul de Balet American. În interior există candelabre de mamut. Cortina principală – realizată din aur țesut din Damasc – este cea mai mare din lume.

  • The Temple of Bacchus, Baalbek

 

Templul din Baalbek, Lebanon, este o altă ruină magnifică. A fost construită acum foarte mult timp și este amintită ca fiind una dintre cele mai bine păstrate temple romane din lume. Structura masivă și coloanele au supraviețuit cutremurelor și războaielor și ele reprezintă, în prezent, o importantă atracție turistică, ce prinde viață de-a lungul anului odată cu Festivalul Internațional din Baalbek.

  • Odeon of Herodes Atticus, Athens

 

Cândva a fost un amfiteatru enorm, cu trei etaje, dar astăzi, Odeon Herodes Attiucus este o ruină veche amplasată pe pantele de sud ale Acropolei ateniene. A fost construită de către aristocratul grec Herodes Atticus în memoria soției sale. Teatrul a fost reînnoit în anii 50 cu noi niveluri de marmură și reprezintă un cadru de neuitat pentru operă, muzică contemporană și, bineînțeles, balet.

  • Mariinsky Theatre, St Petersburg

 

Acest teatru a fost terminat în secolul XX, în anul 1960, și are un interior incredibil, culorile predominante fiind albastru și argintiu, plus o fațadă de un verde-mentă amețitor. Acesta este locul unde faimosul George Balanchine și-a început luminoasa carieră. Construcția în sine, pare desprinsă din cărțile vechi, și merită întru totul să o vizitezi.

  • Palais Garnier, Paris

 

Structura uimitoare a stilului neo-baroc exprimă romantism, specific Parisului. Construcția a fost începută în anul 1862 și, după ce a trecut de mai multe obstacole, teatrul a fost deschis și populat de un public vesel și haios în anul 1874. Palais Garnier găzduiește Paris Opera Ballet, așa că scenele sale au fost călcate de nume precum Guillem sau Nureyev. Sala de teatru are 2200 de locuri și deține un foaier opulent, Grand, dar și scara Grand, care este aurită cu delicatețe. Celebrul candelabru – atârnat deasupra publicului spectator – cântărește opt tone.

  • Kennedy Center, Washington DC

 

Grandiosul teatru găzduiește anual 2000 de performațe în cele trei locuri principale, mărețe – Concert Hall, Opera și Teatrul Eisenhower. La „intersecția” celor trei se află luxuriosul Grand Foyer, la aproximativ 18 metri înălțime și 192 de metri lungime, fiind una dintre cele mai mari camera din lume. Foaierul este împânzit de opt oglinzi gigant și de 18 candelabre Orrefors minunate, fiecare cântărind o tonă. Toate candelabrele lîmpreună au nevoie de 8000 de becuri. Opulența este caracteristică pentru Kennedy Center.

Așadar, dacă ești iubitor al artei, al dansului ori al arhitecturii, acestea sunt unele dintre multele motive pentru care ai putea să vizitezi aceste monumente valoroase din punctul de vedere al dansului, al scenelor și al design-ului.

 Mădălina Tătaru

 Sursă foto: http://www.behindballet.com