Fiecare persoană este definită de un set de caracteristici comportamentale, fie ereditare, conform codului genetic personal, fie influențate de educația primită sau de mediul în care a crescut și s-a dezvoltat acea persoană. Toate aceste caracteristici adunate, ansamblul factorilor biologici și psihologici, poartă numele de temperament.
Temperamentul a fost studiat încă din Antichitate de medicii greci Hipocrate și Galen, care au distins patru tipuri fundamentale de temperament: sangvinic, coleric. flegmatic și melancolic. Din punct de vedere al stabilității temperamentale există: temperamente stabile, cum sunt cel sangvinic și flegmatic și temperamente instabile, precum cel coleric și cel melancolic. Tot temperamentul este cel care definește și gradul de exteriorizare al unei persoane; introvertitul care se caracterizeaza printr-o interiorizare a sentimentelor și a modului de a reacționa la stimuli externi, așa cum este în cazul temperamentului flegmatic și al celui melancolic și extrovertitul, caracterizat prin exteriorizarea trăirilor, manifestate foarte amplu, cum este în cazul celorlalte două tipuri de temperament: cel sangvinic și cel coleric.
Temperamentul sangvinic este reprezentativ pentru o persoană activă, spontană, cu o mare capacitate de lucru, vioaie, sociabilă, rezistentă la condiții dificile, care se exprimă cu ușurință, veselă, bun organizator, optimistă, capabilă să conducă și afectuoasă. De obicei persoanele sangvinice au trăsăturile feței foarte expresive. Cuvintele preferate de persoanele care au un temperament sangvinic sunt: aventură, călătorie, nou, activitate, energie.
Temperamentul coleric are ca reprezentant o persoană directă, impulsivă, agresivă adesea, irascibilă, comunicativă, zgomotoasă, turbulentă în exprimare, cu o afectivitate explozivă, care gesticulează excesiv, cu o discontinuitate în actele de memorie, gândire sau atenție, nerăbdătoare, susceptibilă, fără stăpânire de sine, dar capabilă de un efort susținut. Cuvintele preferate de persoanele colerice sunt: ambiție, provocare, inteligență.
Temperamentul flegmatic are ca trăsături caracteristice: empatia cu cei din jur, capacitatea de a vedea imaginea de ansamblu, pasivitate, adesea încetineală în reacții, meditație, rezistență mare, stăpânire de sine, exteriorizare afectivă slabă, calmitate, îngrijorare, gesturi calculate și abilitate de a face legături între fapte. Cuvintele preferate de persoanele flegmatice sunt: pasiune, sensibilitate.
Temperamentul melancolic este reprezentativ pentru o persoană rezervată, anxioasă, pesimistă, cu o energie nervoasă redusă, apatică de cele mai multe ori, ordonată, loială, sobră, nesociabilă, tristă și fără rezistență la efort susținut. Cuvintele care definesc cel mai bine această categorie de temperament sunt: loialitate, grijă, moralitate, valori, familial, respect.
Denisa Cristache
Sursă foto: google.com