Vei simți cu siguranță când în sfârșit a sosit ziua integrării unui nou membru în familie, nu un frate sau o soră ci un patruped pufos: un câine. Dar înainte să îl aduci în noua locuință, va trebui să te pregătești intens împreună cu toată familia, să stabiliți împreună ce sarcini îi revin fiecăruia, pentru ca noul membru să se simtă exact ca „acasă”.
Uneori, când o familie decide să adopte un animal de companie pentru a-i face o bucurie copilului, acesta poate reacționa impulsiv. Fie va fi speriat, fie se va bucura nespus sau poate va fi indiferent. Oricare ar fi situația, după o scurtă perioadă petrecută în preajma ghemotocului de blană, vor deveni cei mai buni prieteni.
Învață-l pe copil să se apropie fără teamă de animal și să evite îmbrățișările agasante sau mișcările bruște. Oricât de blând ar fi un câine, în situații limită poate reacționa agresiv. Câinilor le place să fie smotociți, să fie mângâiați, adorați și răsfățați.
Educarea câinelui este foarte importantă şi trebuie începută încă din primele sale săptămâni de viaţă. Cel mai eficient dresaj îl realizează un instructor canin, care garantează succesul într-un timp foarte scurt dar te poate face să scoți din buzunar o sumă importantă de bani.
Dacă vrei să economisești acei bănuți, pe internet sau în cărți de specialitate găsești o multitudine de sfaturi utile pe care le poți pune în aplicare. Pentru un rezultat satisfăcător trebuie să ai o voință de fier, îndemânare și răbdare. Tehnicile învățate trebuie aplicate cu regularitate, altfel fără exercițiu, câinele va uita schemele învățate.
Indiferent de metoda pe care o alegi, este esențial să folosești o abordare pozitivă. Un comportament bun, însoțit de o voce caldă, mimică pozitivă, atitudine calmă etc. vor face minuni. Scopul tău este să te înțelegi cu patrupedul, nu să îl sperii. Câinii răspund pozitiv la stimulente.
Trebuie să impui familiei un set de reguli pe care să le respecte întocmai. De exemplu, câinele trebuie învățat să nu intre în dormitor. Dacă tu respecți această regulă dar ceilalți o încalcă, animalul nu va ști pe cine să asculte.
Câinelui îi place să doarmă într-un loc cald și confortabil. Eventual îi poți amenaja un spațiu numai al lui, cu o pernă moale, o pătură călduroasă și jucării. Va ști că este numai pentru el și vei evita astfel neplăcerile.
Acest fapt nu trebuie să îl izoleze de restul casei, astfel el se va simți stingherit. Amenajează-i spațiul într-o zonă unde poate avea acces într-un perimetru destul de mare. De exemplu pe hol, aproape de o baie și de camera de zi, dar și de ieșire.
Meseria de părinte este cea mai grea și solicitantă, nu se termină niciodată iar tu ca părinte trebuie să fii mereu în formă și mereu prezent în viața copilului tău. Acest lucru este valabil și pentru un câine. Formarea lui este un proces aflat într-o continuă desfășurare.
Câinii, la fel ca oamenii, au de învățat pe tot parcursul vieții. Etapele prin care ei trec sunt asemănătoare cu cele ale oamenilor. Ei și la vârsta adultă asimilează lucruri importante.
Îți mai amintești filmul impresionant „Hachicko”, povestea unui câine? În spatele fiecărui câine există un mic erou. Dacă nu l-ai găsit, caută-l!
Ianula Gioga
Surse foto: