Mâncarea din prezent nu mai este atât de naturală şi sănătoasă precum cea pe care obişnuiam să o mâncăm la bunici, în copilărie. Hrana pe care o cumpărăm de la magazine, restaurante sau fast-food-uri conţine o cantitate mare de ingrediente procesate, zahăr sau conservanţi. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să mâncăm în special legume proaspete, o cantitate mai mică de carne şi să evităm consumul de zahăr rafinat. Ceea ce trebuie să conştientizăm, însă, este că o schimbare radicală şi bruscă în dietă ar fi destul de greu de făcut şi nu ar avea efecte prea îndelungate. Acesta este motivul pentru care vă propunem câţiva paşi mărunţi prin care vă puteţi îmbunătăţi dieta, fără a vă expune la riscul de a reveni la vechiul stil nesănătos de a mânca.
Găteşte de la zero de câteva ori pe săptămână
Mâncarea care este preambalată sau preparată în restaurante are un conţinut de grăsime, zahăr şi sare mai mare decât orice am putea găti acasă. Oferă-i corpului tău o pauză de câteva ori pe săptămână, prin pregătirea unei mese din legume proaspete, cereale integrale sau peşte. Foloseşte puţină sare în mâncare şi adaugă ingrediente simple precum ulei de măsline, iaurt şi suc de lămâie.
Alege pastele şi pâinea din cereale integrale
Chiar dacă au un gust bun, pâinea şi pastele din făină albă nu au un conţinut nutriţional foarte bogat. Începi şi experimentează cerealele integrale şi vezi care dintre ele îţi place mai mult. Orezul brun, quinoa, meiul şi tărâţele, toate au un conţinut ridicat de proteine şi un gust distinct. Încearcă să asociezi sosul de roşii cu paste din cereale integrale sau să serveşti supa cu quinoa, în loc de pâine.
Înclude proteine în micul-dejun
Micul-dejun compus din cafea şi o brioşă îţi va aduce o cantitate mare de zahăr şi cofeină, dar nu te va sătura şi nu îţi va oferi suficientă energie până la prânz. Încearcă să eviţi inghiţirea unei cantităţi mari de zahăr dimineaţa şi încearcă, în schimb, un ou fiert tare cu pâine din cereale integrale, sardine cu orez brun sau iaurt cu nuci, cereale şi fructe.
Mănâncă verdeţuri de câteva ori pe săptămână
Napii au o cantitate uimitoare de antioxidanţi anticancerigeni şi un conţinut ridicat de beta- caroten şi vitamina C. Dacă nu îţi plac napii simpli, încearcă să-i prepari soté, cu ulei de măsline, usturoi şi boia de ardei iute. Mai mult decât atât, varza, spanacul şi sfecla sunt la fel de sănătoase şi pot fi gătite asemănător. Chiar dacă nu poţi rezista tentaţiei de a mânca dulciuri o dată pe săptămână, nu e nicio problemă atât timp cât îţi mănânci şi verdeţurile din acea săptămână.
Include grăsimi sănătoase în dieta ta
Grăsimile sunt cele care oferă mâncării gust, aşa că asigură-te că adaugi surse de grăsimi nesaturate în noua ta dietă. Adaugă un plus de gust salatelor tale cu ajutorul alimentelor precum avocado, ouă, măsline şi peşte gras (de exemplu sardine). Adaugă cerealelor integrale din dieta ta nuci, seminţe şi uleiuri neprocesate, precum uleiul de măsline virgin. Aceste alimente nu au un conţinut scăzut de grăsimi, dar sunt bogate în proteine şi nutrienţie, elemente de care are nevoie corpul tău.
Anca Antofie
Sursă foto: food-ehow-com.blog.ehow.com