Un roman din zece tine tot postul Craciunului (40 zile)

Conform unui studiu sindicalizat realizat de Mercury Research referitor la obiceiul de a tine post al romanilor, 37% dintre romanii cu varsta peste 14 ani obisnuiesc sa tina post cu ocazia Craciunului, iar 9% tin tot postul (40 de zile). Majoritatea celor care postesc de Craciun respecta acest obicei si cu ocazia Pastelui (97%). Postul Craciunului este tinut intr-o mai mare masura de femei, persoane cu varsta peste 50 de ani, si de locuitorii din urban si din Moldova.

 

In Moldova se posteste cel mai mult; Femeile reusesc intr-o mai mare proportie sa tina tot postul de Craciun

Daca 28% dintre barbati tin post de Craciun, femeile postesc intr-o proportie mai ridicata, 45%. In mediul rural aproape jumatate dintre locuitori (49%) tin post, spre deosebire de 37% din mediul urban, iar in ceea ce priveste regiunile geografice, in Moldova se inregistreaza cel mai mare numar de persoane care tin post (61%).

Cu ocazia Craciunului, cei mai multi tin post miercurea si vinerea (20%), sau in ultima saptamana inainte de Craciun (14%) si 9% tin tot postul.  Aproximativ de trei ori mai multe femei decat barbati reusesc sa tina tot postul (14% vs. 4%).

Postul este tinut din credinta, dar si pentru sanatate; Tinerii nu sunt interesati de iertarea pacatelor

 

Motivatia principala pentru cei care tin postul Craciunului este credinta (71%), dar si sanatatea ocupa un loc important pentru 28% dintre cei care respecta acest obicei. 7% tin post pentru detoxifierea organismului, aceasta nevoie fiind prezenta in special in categoria de varsta 40-50 ani unde 15% au aceasta motivatie.  Postul are ca scop si iertarea pacatelor pentru 15% dintre cei care postesc, tinerii insa sunt cel mai putin ingrijorati de acest aspect (doar 1% dintre acestia au aceasta motivatie).

 

Tinerii urmeaza familia, mai putin norma, 20% dintre persoanele pana in 20 de ani tin mai degraba post pentru ca se obisnuieste in familie, in timp ce persoanele mai mature au ca motivatie principala credinta si normele religioase.

In post se mananca mezeluri, pate, cascaval…dar de post

 

Pentru a inlocui produsele din carne, lactatele, ouale, sau dulciurile, in timpul postului se consuma mai des decat in mod obisnuit pate de post (46% dintre cei care postesc), dulciuri de post (34%), soia sau produse din soia (34%), mezeluri de post (20%) sau cascaval de post (20%).