Universul aromelor: ce este şi ce nu este un parfum

Care sunt diferenţele dintre parfumuri? Acesta este un subiect la fel de delicat ca şi diferenţierea vinurilor, mulţi considerând clasificarea lor drept o „ştiinţă imperfectă”. Înainte să alegi un parfum în funcţie de design-ul sticluţei sau de numele celebru de pe ambalaj, cel mai bine este să ştii exact diferenţele dintre apa de parfum, apa de toaletă, colonie şi parfumul de designer.

Apa de parfum conţine o concentraţie de 15% până 30% esenţă de parfum şi este una dintre cele mai puternice arome. Parfumul este o combinaţie de compuşi aromatici, fixativi, solvenţi şi uleiuri esenţiale. În funcţie de acord îţi poţi alege parfumul potrivit pentru orice fel de ocazie, de la parfumuri florale, la citrice sau chiar lemnoase.

Paleta este foarte largă, deşi preţurile sunt foarte ridicate datorită cantităţii de uleiuri esenţiale folosite în crearea parfumului. Parfumul se aplică pe punctele de puls ale corpului şi persistă până la 8 ore. Crearea parfumurilor este considerată o artă şi din acest motiv a fost împrumutat din domeniul muzical ca o metaforă în descrierea parfumurilor, termenul de notă.

Astfel avem notele de top, aromele pe care le percepem imediat după aplicare, notele de mijloc care reprezintă esenţa puternică a parfumului, dezvăluită după evaporarea notelor de top şi notele de bază care se simt la 30 de minute după aplicare, fiind şi cele care te vor însoţi pe durata întregii zile.

Apa de toaletă este varianta mai ieftină şi mai puţin intensă a parfumului. Are în general o concentraţie între 4% şi 8% esenţă de parfum. Apa de toaletă este recomandată uzului zilnic, fiind mai puţin complexă decât parfumul şi totodată mai delicată. Notele florale sunt caracteristice apei de toaletă. Aceasta persistă până la 4 ore.

Dacă doreşti ca efectul să dureze mai mult poţi folosi apa de parfum din aceeaşi categorie dimineaţa, iar spre seară poţi aplica apa de toaletă. Astfel te vei încadra în buget şi vei menţine mireasma pentru o perioadă lungă de timp. Acesta este motivul pentru care majoritatea apelor de parfum sunt vândute împreună cu o sticluţă mai mică de apă de toaletă.

Apa de colonie sau colonia, cum este cunoscută de majoritatea, este în general considerată un produs masculin. Acest lucru este însă fals. Colonia poate fi folosită şi de doamne. Dacă vrei să foloseşti ceva mai puţin scump pentru o ieşire scurtă, colonia este o alegere potrivită. Aceasta conţine între 3% şi 5% concentraţie de parfum şi persistă aproximativ 2 ore.

Motivul pentru care colonia este comercializată în sticle mari fără pulverizator este datorită faptului că aceasta trebuie aplicată direct pe piele, deoarece se evaporă foarte repede. În general colonia conţine note citrice şi este recomandat să o foloseşti şi pentru mâini, deoarece are proprietăţi anti-bacteriene.

Parfumul de designer este acel parfum scump care poartă numele unei celebrităţi. În general este utilizat ca o strategie de marketing de către vedete sau de către creatori de modă, pentru a le promova o nouă linie de haine.

Unii declară că acesta este de o calitate excepţională deşi cu siguranţă şi numele unor celebrităţi sunt un factor vital în creşterea vânzărilor (Beyonce, Elizabeth Taylor, Paris Hilton sau Sarah Jessica Parker).

Să recapitulăm difenţele de bază dintre aceste tipuri de parfum sunt:

Concentraţia

Cantităţile de uleiuri esenţiale, solvenţi, alcool şi ingrediente naturale sunt principalul factor de diferenţiere al parfumurilor. Cu cât concentraţia este mai mare, cu atât efectul va dura mai mult.

Persistenţa

Colonia aplicată pe piele are o persistenţă de până la 2 ore, apa de parfum aplicată pe haine şi pe păr persistă 5 ore, apa de toaletă aplicată pe piele durează 4 ore, în timp ce apa de parfum aplicată direct pe piele, 8 ore.

Preţul diferă, în funcţie de concentraţie. În general parfumurile scumpe se folosesc la ocazii speciale iar apa de toaletă este folosită zilnic. Tinerii preferă mai degrabă spray-urile şi loţiunile de corp, deoarece sunt mai accesibile, deşi aromele artificiale folosite pentru crearea acestora nu se găsesc în compoziţia unei ape de parfum.

Sfaturi la achiziţionarea unui parfum

Dacă unele parfumuri de designer au un discount foarte mare este posibil să aibă anumite probleme. Acestea pot fi false sau expirate. Cu cât este mai mare concentraţia de uleiuri esenţiale, cu atât mai bună este calitatea produsului pe care îl cumperi.

Dacă achiziţionezi produse organice, citeşte ambalajul şi ai grijă ca pe el să nu apară cuvântul sintetic. Deşi mireasma poate fi puternică, ingredientelele nu sunt naturale.

Dacă eşti un iubitor de animale verifică dacă produsul este testat pe animale. Este important să descurajăm cruzimea faţă de animale.

Dacă un parfum face foarte multe bule, asta înseamnă că a mai fost folosit şi cu siguranţă compoziţia sa a fost alterată.

Cristina Mîrzoi

Sursa foto:

aliexpress.com