Vacanţa 2012: vara aceasta se poartă protecția solară!

Pielea este elastică, semipermeabilă, are culoare și  este  clasificată drept cel mai mare organ din corp. Când razele solare ating pielea, ea își modifică mecanismele fiziologice, începe să producă melanină, poate genera mutații ale ADN-ului din celule sau chiar inflama țesutul cutanat.  De aceea trebuie să ai grijă de pielea ta, fiindcă vara soarele e pretutindeni şi vacanţa 2012  se apropie.

Primul pas în protejarea pielii tale presupune hidratarea corespunzătoare, care se obține foarte simplu, prin ingestia de lichide. Specialiștii recomandă să bei cel puțin 2 l de apă, așa că nu uita să îți iei o sticlă de apă pretutindeni.

Cea mai bună protecție contra razelor solare  o reprezintă hainele, o pălărie mare de paie și ochelarii de soare.  Alege haine din materiale naturale, care absorb transpirația. Regula de bază ar trebui să fie următoarea: cu cât e mai cald, cu  atât corpul tău ar trebui să fie mai acoperit. Ce zici de o rochie lungă înflorată  cu cea mai mare pălărie pe care o ai în dulap?

Poți alege să stai la umbră, fiindcă aici cantitatea de UVA și UVB e mai redusă. Cât despre ochelarii de soare, de acum gândește-te la ei ca la o piesă de îmbrăcăminte, nu ca la un accesoriu. Ai pleca de acasă fără top? Sau fără fustă? Purtându-i, vei fi foarte misterioasă, iar în acest timp vei ține cataracta la distanță.

Sunt atât de multe firme, creme, spray-uri, pudre cu factori de protecție diferită încât te întrebi pe care s-o cumperi. Crema oferă suportul și aderența cele mai bune, așa că investește într-una cu SPF între 15 și 30. Te poți uita pe etichetă la ingrediente după zinc, dioxid de titanium și avebenzen. Evită produsele cu vitamina A și repelent pentru insecte.

Dacă totuși dorești să te protejezi de țânțari, cumpără un produs separat și întrebuințează-l înainte de crema cu protecție solară.

Crema trebuie aplicată cu jumătate de oră înainte de expunerea la soare. Pentru față folosește suficientă cremă cât să încapă într-o linguriță. Pentru restul corpului a€“ și nu uita niciun colțisor- utilizează tot atâta cremă câtă ar încăpea într-un shot. La fiecare oră și de fiecare dată când intri în apă, reia procesul.

De curând, s-a descoperit un fapt curios despre loțiunea de plajă. Cercetătorii au aplicat un strat de loțiune în fiecare zi, timp de 3 zile înainte de expunerea la soare și au descoperit un efect cumulativ al acesteia.

Rezistența pielii a crescut comparativ cu pielea celor care au folosit cremă cu jumătate de oră înainte de plajă.  Chiar și cei care au făcut baie în răstimpul celor trei zile au beneficiat de protecție sporită.

Dacă deja ai stat prea mult la soare și ți s-a înroșit pielea, poate ar fi mai bine să eviți alte expuneri prelungite, fiindcă nu ai decât o piele. Crema sau spray-ul după soare pot calma iritația și te pot face să te simți mai bine, așa că pune unul din ele în coșul de cumpărături.

Alte remedii sunt tamponarea zonei cu gluconat de calciu sau iaurt, deși cel mai răspândit tratament naturist este sucul de aloe vera.

 Veronica Enuşcă 

Surse foto:

nextnature.net

sheknows.com