Vinul roşu: bun sau rău?

Se spune că vinul roşu are o mulţime de efecte pozitive asupra organismului, dar specialiştii arată că există şi  părţi rele peste care nu trebuie să trecem cu vederea.

Voi începe prin a vă prezenta câteva din beneficiile pe care vinul roşu le oferă organismului nostru:

Se spune că vinul roşu previne cancerul. În urma unor studii din laborator, cercetătorii au arătat că acesta conţine resveratrol, o substanţă care are proprietăţi anti-cancerigene. Acţiunea sa a fost observată în următoarele direcţii: minimizarea mutaţiilor de ADN care produc boala, uciderea celulelor bolnave şi blocarea creării de vase de sânge în jurul tumorii, pentru a o hrăni.

Conţine antioxidanţi. Antioxidanţii sunt recunoscuţi ca fiind foarte importanţi, deoarece ei protejează celulele sănătoase din corp luptând cu radicalii liberi. S-a observant că vinul din podgoriile franceze are un nivel foarte ridicat de antioxidanţi, de aici provenind şi explicaţia “paradoxul franţuzesc”.

Chiar dacă pe masa francezilor vom găsi mâncăruri bogate în grăsimi, rata de incidenţă a atacurilor de cord este mai scăzută, deoarece ei beau după fiecare masă un pahar de vin roşu.

Subţierea sângelui. Datorită resveratrolului, sângele este subţiat, împiedicând trombocitelor să se alipească. Aşadar, este bine de reţinut că şansele de apariţie prematură a unui infarct vor dispărea!

 Există însă şi câteva părţi rele. Aşadar, avem de-a face cu anumite consecinţe negative asupra sănătăţii.

Problemele de sănătate sunt legate de consumul regulat sau de consumul peste măsură.  Printre cele mai grave consecinţe, întâlnim: ciroza, obezitate, afectarea muşchiului inimii, ulcer, presiune arterială ridicată, osteoporoză şi multe altele.

Migrene. Vinul conţine o substanţă ce se numeşte tanin. Aceasta oferă vinului culoarea concentrată, dar şi un gust puternic. Taninul poate provoca migrene şi dureri de cap până şi celor care nu au avut de-a face niciodată cu astfel de simptome. Citește cu atenţia eticheta de pe spatele sticlei de vin. Este foarte important să ştii cât la sută alcool există în sticlă. Acesta poate varia de la 10% la 15%.

Calorii. Pentru cei care au crezut până acum că vinul nu conţine multe calorii, aflaţi că un pahar de 125 ml de vin conţine în jur de 80 de calorii. Un pont: vinul alb este cel mai sărac în calorii şi proteine.

După cum putem observa, consumatorii de vin roşu se confruntă atât cu avantaje, cât şi cu dezavantaje. Este foarte important să ne cunoaștem limitele şi să luăm foarte în serios sfaturile medicilor atunci când vine vorba despre consumul de alcool.

Sursa foto: thelivingwine.com

Articol scris de Madălina Tătaru