Zece mituri despre pilula contraceptivă

Despre pilulele contraceptive, se pot spune multe: fie că îngraşă, fie că pot provoca infertilitatea în timp, fie că nu pot fi folosite de femeile care fumează. De când a apărut, din 1960, pilula este printre cele mai atent studiate medicamente în lume.

Odată cu timpul, informaţiile despre anticoncepţionale au ajuns la femeile care doreau să se protejeze de sarcini nedorite, dar încă se mai perinda unele mituri legate de pilule care trebuie neapărat uitate.

Pilula te face să iei în greutate. Este cel mai comun mit legat de asta. Într-adevăr, unele femei care încep să ia anticoncepţionale încep să se îngraşe, dar nu din cauza acestora, ci din cauză că estrogenul din pilula provoacă senzaţia de balonare, efect care dispare rapid, iar progestina creşte apetitul.

În cazurile în care femeile nu vor să ia în greutate din cauza apetitului crescut, se poate trece pe pilule cu doze mai mici de hormoni. Acest mit al îngrăşării a apărut când utilizarea lor a fost concomitenta cu schimbările de greutate.

Din când în când, este necesară o pauză. Nu există motive medicale pentru femeile sănătoase să facă pauză de la anticoncepţionale. Experţii spun că pastila poate fi luată chiar şi 15 ani consecutivi fără risc crescut. Totuşi, după vârsta de 35 de ani, este necesară o pauză.

Fiind cel mai eficient contraceptiv, o pauză de la pilula poate creşte riscul de a rămâne însărcinată, dacă eşti activă sexual. De fapt, este posibil să rămâi foarte repede însărcinată, după ce faci pauză.

Pilula nu este sigură şi poate provoca defecte din naştere. Este cel mai recomandat contraceptiv, alături de prezervativ, dar ca orice medicament, anumite riscuri există, însă efectele secundare serioase sunt rare. Până la 100 de milioane de femei din lume folosesc pilula şi majoritatea este mulţumită de ea pentru că reduce chiar şi simptomele sindromului premenstrual. Şi nu este legată de niciun posibil defect din naştere.

Anticoncepţionalele pe termen lung pot afecta fertilitatea. Nu există nicio legătură între folosirea pilulelor şi infertilitate. Fertilitatea revine imediat după ce ai oprit tratamentul cu pastile, de aceea este şi important să nu uiţi să le iei. După vârsta de 30 de ani, femeile încep să aibă o fertilitate mai scăzută, de aceea se produce confuzia legată de pilule şi efectul lor asupra acesteia.

Femeile care fumează nu pot lua pilule. Femeile trebuie să spună dacă sunt fumătoare sau nu, pentru că doctorul să ştie ce să le recomande. Femeile care fumează sunt, în general, mai predispuse la a suferi un atac de cord sau de a dezvolta tromboze, mai ales după vârsta de 35 de ani. Totuşi, pilulele cu doze mici sau cele numai cu progestin sunt recomandate pentru fumătoare. Doar pentru cele înrăite, anticoncepţionalele sunt destul de nesigure.

Cel mai riscant moment să uiţi să iei pilula este la mijlocul blisterului. Femeile trebuie să ia 7 pilule consecutive pentru a preveni ovulaţia. Ele pot apoi să nu ia 7 zile fără riscul ovulaţiei. Aşa că cel mai puţin riscant moment de a uita să iei pilula este la mijlocul pachetului. Femeile care uită să ia doza la începutul sau sfârşitul pachetului risca mai mult.

Singurul scop al pilulei este contracepţia. Există şi alte beneficii ale pilulei, în afară de prevenirea unei sarcini: reglarea menstruaţiei, reducerea crampelor menstruale, reducerea simptomelor sindromului premenstrual, scăderea riscului de anemie. În plus, poate ajuta şi în cazul acneei, al chisturilor ovariene sau cancerului, osteoporozei, părului în exces, unor migrene.

Femeile peste 35 de ani nu mai pot lua pilule şi adolescentele au nevoie de permisiune. Femeile sănătoase cu tensiune arterială normală, fără risc crescut de atac de cord sau infarct, care nu fumează, pot folosi pilule cu mai puţini hormoni, până la menopauza. Cât despre tinerele fete, doctorii nu au nevoie de permisiunea părinţilor pentru a prescrie anticoncepţionale, de vreme ce ele sunt conştiente de riscurile şi beneficiile acestei decizii.

Pilula poate cauza cancerul. De fapt, femeile care iau pilule sunt cu o treime mai puţin predispuse la cancerul uterin şi ovarian decât cele care nu iau. Protejarea împotriva acestor t ipuri de cancer creşte cu fiecare an de utilizare şi poate ţine până la 30 de ani după ce s-a întrerupt tratamentul. Mulţi experţi sfătuiesc femeile să ia pilule cel puţin 5 ani, mai ales pentru protejarea împotriva cancerului ovarian. Cercetările recente sugerează că pilula are puţin efect sau deloc chiar, asupra apariţiei cancerului de sân.

Andreea Enea

Surse foto:

anti-conception.eu

mirror.co.uk