5 oameni ciudaţi care au schimbat lumea

Se spune că toate geniile au  un strop de nebunie şi din acest motiv au  puterea de a schimba lumea prin ideile lor inovatoare. Mai jos aveţi câteva exemple de astfel de persoane spre care astăzi privim cu admiraţie, deşi contemporanii lor i-au privit ca pe nişte nebuni

.

Începem cu antichitatea, mai precis cu cel care a pus bazele matematicii, inventând tabla înmulţirii: Pitagora. Acesta a fost un matematician şi filosof grec, cunoscut pentru diversele sale călătorii, în scopul de a-şi consolida cunoştinţele, în locuri precum Egipt, India, Babilon (Irak), Iudea (Israel), Fenicia ( Liban) şi Peninsula Arabică. Se spune că geniul lui Pitagora a fost prevăzut de Pythia (Oracolul din Delphi), de aici şi numele său, care înseamnă „cel ce spune adevărul”. Partea întunecată a acestui geniu este reprezentată prin ciudatul său cult. Acesta şi-a creat propria religie, numită pitagorism, unde membrii erau bineînteles obsedaţi de numere şi respectau reguli ciudate (ţineau o dietă „raw”,  consumau doar apă, aveau relaţii sexuale doar vara şi credeau în reîncarnare). Petru a fi acceptat în această societate si a-l cunoaşte personal pe Pitagora, erau necesari mulţi ani de încercări grele.  Datorită acestor criterii selective, anumite persoane care nu au fost acceptate, au decis să dea foc templului. Soarta lui Pitagora nu este foarte clară, unii susţin că acesta reuşit să scape din incediu, însă a murit de foame, pe când alţii susţin că acesta a murit în templu alături de discipolii săi.

Nikola Tesla, inventator, fizician, inginer mecanic şi inginer elctrician, este unul dintre cei mai mari oameni de ştiinţă ai secolului 19, punând bazele cunoştinţelor moderne, în ceea ce priveşte curentul alternativ. Tesla a creat şi primul dispozitiv „wireless” din nume, un telegraf. Motorul electric Tesla este modelul după care au fost concepute toate aparatele electonice moderne. Invenţiile sale erau atât de avansate, încât societatea de atunci nu a înţeles calităţile geniului, fiind apreciat cu adevărat abia după moartea sa. Tesla a fost cu siguranţă un om născut mult prea devreme. Partea întunecată a savantului era datorată faptului că acestea suferea de tulburări obsesiv compulsive, fiind obsedat de cifra 3. Înainte de a intra într-o cladire făcea înconjurul ei de 3 ori, de câte ori se caza la un hotel, alegea o cameră cu un număr divizibil cu 3 şi folosea întotdeauna 9 batiste. Acesta calcula tot timpul volumul de calorii înainte să consume ceva (poate din această cauză greutatea sa a fost aceeaşi după vârsta de 20 de ani)  şi era atât de pasionat de porumbeii din pieţele publice, încât comanda mâncare specială pentru păsări, din alte ţări. Acesta avea divsere viziuni şi susţinea că a fost contactat de o inteligenţă superioară de pe Venus.

Samuel Morse este creatorul  alfabetului morse, folosit şi în prezent, care are ca rol simplificarea mesajelor telegrafice. Morse era şi un artist aspirant, fiind pasionat de pictură…defectul său principal era paranoia. Acesta credea într-o teorie conspiraţională conform căreia toate persoanele de culoare, evreii, catolicii şi cetăţenii austricei vor să distrugă toţi anglo-protestanţii din America. Astfel, a creat acest cod pentru a anticipa numărul de posibil imigranţi. Pe deasupra a scris şi numeroase căţri despre acest subiect. Din nefericire codul Morse nu a  făcut altceva decât să amfplifice numărul de imigranţi, mesajele ajungând mult mai repede. Acesta a candidat fără succes la primăria oraşului New York, pentru a rezolva problema imigranţilor catolici, iar într-o vizită la Roma a refuzat să îşi dea pălăria jos în prezenţa papei.

Henry Cavendish a fost un fizician şi chimist englez, cunoscut în special pentru descoperirea hidrogenului. În plus acesta a calculat densitatea planetei cu o acurateţe impresionantă şi a studiat anumite procese, ce implică utilizarea energiei electrice. Henry era însă un antisocial, care nu îşi părăsea niciodată locuinţa, decât atunci când avea nevoie de materiale pentru laboratorul său. Nu primea niciodată vizitatori şi avea chiar şi un pasaj secret prin care putea să treacă dintr-o încăpere în alta, fără să se întâlneascpă cu servitorii, cu care comunica prin scrisori. Acesta era foarte modest, prin urmare nu şi-a publicat lucrările, deşi cercetările sale erau  atât de avansate, încât după un secol când i-au fost descoperite anumite schiţe, acestea deja erau în prag de iniţiere de către alţi cercetătări.

William Chester Minor este cu siguranţă pragul nebuniei din acest articol. Acesta a fost un chirurg militar, cu o diplomă la Universitatea Yale, care avea ca hobby literatura. The  Oxford English Dictionary a fost primul dicţionar realizat într-un mod riguros, pentru acele vremuri. Cel mai dificil lucru era faptul că la fiecare cuvânt trebuia să existe citate corecte pentru ca cititorul să înteleagă cum să utilizeze cuvântul. Problema este că Minor a conceput definiţiile, în timp ce se afla la o închisoare pentru cei cu probleme psihice. Acesta se pare că a ucis o persoană din cauza unor halucinaţii paranoice. Ulterior a suferit nişte căderi nervoase, ce l-au determinat să îşi taie penisul şi să fie trimis la un sanatoriu.

 Cristina Mîrzoi