Există în primul rând o definiție şi anume aceea că inovarea nu implică în mod necesar crearea a ceva nou. Nu este vorba de o invenție, ci de perfecţionarea unui lucru existent aducând beneficii pozitive. Inovarea presupune curaj, inventivitate şi imaginaţie precum și spirit antreprenorial şi managerial. Cercetătorii au început cu revizuirea primelor 100 de inovații şi au identificat rapid șase întrebări pe care inovatori celebri şi le-au pus în mod constant. Răspunsul cercetătorilor la aceste întrebări generează idei care pot duce la noi inovații în toate domeniile.
Aceste şase întrebări ale inovării sunt:
- Ce aş putea să privesc într-un mod nou? (Steve Jobs a privit calculatorul într-un mod nou, fapt ce a condus la Mac și la revoluția calculatorul personal.)
- Ce aș putea să folosesc într-un mod nou? (Oamenii din Paleolitic au transformat focul într-un mijloc de gătit, căldură, lumină și protecție.)
- Ce aș putea să recontextualizez în spațiu sau timp? (Sumerienii au trecut la forma scrisă a limbii extinzându-i puterea).
- Ce aş putea conecta într-un mod nou? (Thomas Edison a conectat becul la rețeaua electrică, ceea ce a dus la orașe electrificate.)
- Ce aș putea schimba, în termeni de design sau de performanță? (în urmă cu aproximativ 3 milioane de ani în urmă, primul “inovator”din lume a transformat o simplă piatră într-un toporaş de mână.)
- Ce aș putea crea cu adevărat nou? (În 1776, coloniștii americani au creat prima naţiune „intenționată” bazată pe principii abstracte specifice.)
Cercetătorii proiectului au încercat prin ipoteze să afle metode noi de inovare pentru un material de construcţii mai durabil. Au găsit metode eficiente pe care compania le-a lansat pe piaţă. Un exemplu este siliconul folosit în construcţii care este mult mai bun decât latexul din punctul de vedere al fabricării şi al costurilor presupuse.
Ana Cârstocea
Sursa foto: www.innovationlabs.org.uk