6 persoane care habar n-au avut că au apărut în poze faimoase

Celebritatea poate apărea din orice activitate, chiar dacă obţinerea ei nu este intenţionată. Sunt câţiva oameni care apar în poze devenite adevărate simboluri pentru foarte multe grupuri, dar de care habar n-au avut.

1. Rosie the Riveter..simbolul feminismului fără să știe

În ziua de azi poza a devenit un adevărat simbol pentru feminism şi egalitate la locul de muncă iar pentru americani reprezintă una dintre cele mai recognoscibile imagini din cultura lor. A apărut în timpul celui de-al doilea Răboi Mondial, pe un poster de propagandă menit să încurajeze femeile să lucreze în fabrici în timp ce bărbaţii se luptau în război. Personajul de pe poster a primit numele de Rosie the Riveter şi a ajuns să inspire milioane de femei pe parcursul anilor.
Geraldine Doyle avea numai 17 ani când a terminat liceul şi s-a dus să lucreze în fabrică. Dar a plecat numai după 2 săptămâni, de frică să nu se rănească grav la mână. Cândva în acest timp i-a fost făcută poza. Singurele lucruri neretuşate din imagine sunt faţa şi baticul rosu.
Numai că Doyle habar n-a avut de acest lucru. A aflat la vârsta de 59 de ani (în 1984), în momentul în care citea un articol despre Rosie de Riveter şi şi-a dat seamna că despre ea este vorba.
Singurul său regret este că nu aflat mai devreme.

2. Nu obişnuia să bea cafea, dar o promova fără să ştie

Cum ar fi să mergi la cumpărături şi să descoperi că poza ta este pe ambalajul de cafea, de exemplu? Russell Christoff a păţit acest lucru în 2002, când şi-a dat seama că o imagine mai veche de-a lui a fost folosită pentru a promova o marcă de cafea. În mod interesant el nici măcăr nu căuta să cumpere cafea, el nefiind un mare băutor.
Imaginea era din 1986, pe vremea când Christoff a pozat pentru Nestle, dar i s-a spus că nu era destul de bun. După ce s-a recunoscut din poze, Russel a dat compania în judecată.

3. Strigătul care era de fapt…căscat

 

Imaginea unui tânăr ţipând a devenit pentru câteva ţări un simbol pentru revoluţie apărând în reviste, pe tricouri sau pe diverse site-ui, asemenea imaginii cu Che Guevara.
Interesant este că protagonistul nu ţipa ci….căsca. Noam Galai era un fotograf amator care s-a gândit într-o zi să încerce un experiment: să se dea cu capul pe spate, cu gura deschisă şi să se pozeze aşa pentru a vedea reacţiile oamenilor. Imaginea a fost postată pe un site după care a fost dată uitării pentru câţiva ani.
El nu a aflat decât atunci când o colegă de muncă i-a atras atenţia despre tricourile care se vindeau cu faţa lui. În ciuda faptului că este faimos în mai multe ţări, singura dată când i-au fost oferiţi bani pentru imagine a fost când a apărut pe coperta unei reviste de la National Geographic.

4. S-a pozat doar o dată în viaţă şi a devenit simbol

Este una dintre cele mai faimoase poze din toate timpurile, apărută pentru prima dată pe coperta National Geographic din 1985.
Imaginea unei refuagiate din Afghanistan a devenit simbolul războiului.

În 2002, Steve McCurry (fotograful) a pornit în căutarea ei. A descoperit că o cheamă Sharbat Gula şi că nu a rămas foarte impresioanată când a aflat de succesul pozei sale. De fapt, ea nu întelegea cum o singură poză poate să reprezinte atât de multe pentru foarte mulţi oameni ţinând cont de faptul că pentru ea era prima şi singura poză pe care o făcuse toată viaţa, într-un moment foarte urât din viaţa ei (prinsă în mijlocul războiului cu Uniunea Sovietică, fata a plecat către o tabară de refugiaţi cu fraţii şi bunica lor, după ce părinţii ei muriseră). În momentul în care McCurry a găsit-o, ea era nevoită să traiască în munţi pentru că oraşul era mult prea poluat. A fost convinsă cu greu să facă a doua poză din viaţa ei.

5. Cei doi îndrăgostiţi de la Woodstock care încă sunt împreună

Imaginea-simbol a Woodstockului, cu un cuplu acoperit de o pătură şi cu ceilalţi oameni veniţi la festival în spate.
Nick Şi Bobbi Ercoline erau adolescenţi pe vremea când poza a fost făcută fără consimţământul lor. Au aflat de-abia în 1970, când albumul dela Woodstock a fost lansat şi poza lor se regăsea acolo.
Dar imaginea a mai fost folosită şi pentru filmul despre festival şi care a câştigat un premiu Oscar.
Cei doi protagonişti sunt căsătoriţi de peste 40 de ani şi stau lângă Woodstock.

6. Omul care a aflat că seamănă cu Osama bin Laden

În 2009, când Osama bin Laden trăia, mai multe reviste au publicat această poză (despre care se zicea că a fost făcută cu tehnologia FBI) că să demonstreze cum ar fi arătat teroristul în acel moment.
Numai că omul din poză nu era Osama bin Laden, ci Gaspar Llamayares, un important membru al Parlamentului spaniol. Cu ajutorul Photoshopului şi al lui Google Image Search, cei de la FBI au reuşit să-l îmbătrânească pe terorist.

Poza a fost scoasă într-un final de pe site-ul FBI iar Llamazares a renunţat la ideea de a-i da în judecată.

Anca Saftiuc

Sursă foto: www.cracked.com