A calatori sau a nu fi – asta-i intrebarea?

De curand stateam  la o terasa de vorba cu niste prieteni care ne povesteau cate locuri au vazut ei in lumea asta si cate experiente unice au avut odata cu asta. Cei drept si mie imi place sa calatoresc. O fac inca din liceu, dar din pacate nu am reusit sa depasesc cu mult zona Europa pe care am vazut-o de cele mai multe ori low-cost studenta sau proaspat angajata fiind (prin urmare daca aveti nevoie de ponturi cum sa mergi intr-o vacanta ieftina comme to mamma! – si ca sa ma laud J:  cea mai recenta experienta: o croaziera de lux pe mediterana all inclusive 300 eur de persoana + avion inca vreo 200 timp de 8 zile, trei tari si 6 orase).

Ceea mai “departe de casa” vacanta a mea a fost in Israel, la locurile sfinte (iarasi subiect pentru un alt post pe blog), o calatorie pe care as repetat-o, daca s-ar putea, an de an si care pentru mine a fost asa cum ar trebui sa fie un pelerinaj pentru orice crestin – iluminatoare.

Si intorcandu-ne la subiect (o sa va obisnuiti cu mine, din cand in cand divaghez, dovada si multitudinea de paranteze dintr-un text ), ii ascultam cu admiratie si, recunosc, usoara invidie pe prietenii mei care se bucurasera de viata din plin. Si atunci mi-am pus intrebarea: ce e mai important “sa muncesc sa-mi iau casa, masina etc” asa cum m-a invatat pe mine tata de-acasa, sau sa folosesc toti banii pe care ii am (multi sau putini) sa calatoresc, sa traiesc, sa experimentez.

De cele mai multe ori ma gandesc ca avand in vedere ca habar nu am cat o sa traiesc, ca poate mor maine dupa ce-mi va fi cazurt cazut in cap vreo tencuiala de la una din cladirile vechi din scumpa noastra capitala, cel mai bine ar fi sa GUST VIATA din plin, nu sa astept o posibila batranete linistita cu bani pentru a o face. Pacat ca sunt lasa si le vreau, de fapt, pe amandoua, o struto-camila care nu merge intotdeauna.

Cred ca lectia pe care trebuie sa o invat este sa ma detasez de obiceiuri, de ce zice lumea, de ce e social corect si sa invat sa descopar ce vreau eu cu adevarat, ce m-ar face fericita si sa aleg un singur drum, caci osciland pe doua benzi risc sa ies complet si rapid de pe carosabil.