ACCESORIILE: mix&match de metale

Pe vremuri, regulile etichetei (manierelor, protocolului) spuneau ca un adevarat domn deschide intotdeauna usa unei doamne, nu vorbesti in timp ce mananci, iar bijuteriile aurii (sau din aur) nu ar trebui purtate in acelasi timp cu cele argintii (sau din argint).

Nu stiu cati le mai respecta pe primele doua – desi sunt frumoase, pline de eleganta si gratie, nu au cum sa se demodeze! – , dar cert este ca ultima este perimata. Asta pentru ca moda evolueaza, este in perpetua schimbare si, o data cu ea, gusturile noastre.

Astazi este perfect acceptabil sa purtam alaturi, simultan, accesorii aurii, argintii si chiar roz-aurii. Purtarea bijuteriilor intr-un singur tip de element metalic (si mai ales daca bijuteriile sunt fine si “la set”) vor crea o alura clasica.

Ca sa poti combina accesorii din metale diferite trebuie sa intelegi cateva reguli, mai mult sau mai putin orientative. Such as:

Unul dintre tipurile de metale trebuie sa domine, in proportie de 75/ 25 (sau 3/1 ). Cu alte cuvinte: combini bratari aurii si argintii, dar nu in numar inegal.

Stralucirea sau patina tuturor bijuteriilor trebuie sa fie similara. Nu amesteci bratari din metal foarte lucios cu altele patinate, invechite. Fie sunt toate lucioase, fie toate patinate.

Cauta o tema comuna: zale de dimensiuni similare; tepi, amulete si tinte; impletituri si motive etnice; desene tribale si animaliere; pietre brute de forme si dimensiuni asemanatoare; forme geometrice si arhitecturale…

Gaseste o piesa-liant, in care sa se regaseasca cele doua metale pe care le combini: un ceas cu bratara in care se impletesc auriul si argintiul, o bratara cu amulete din diferite metale sau un colier cu zale din metal in diferite nuante.

Valetina Ioana Penescu

http://eager4fashion.wordpress.com