Cum să eviţi barierele culturale

Pupatul pe un obraz, pupatul pe ambii obraji sau pupatul de două sau trei ori pot constitui uneori o barieră culturală între oamenii, dacă nu cunoşti aceste obiceiuri.

Neînţelegerile

Când călătoreşti în afara ţării, încerci să înţelegi şi să te intregrezi cât mai bine în noua cultură din care faci parte, chiar şi pentru un moment scurt, ca atunci când eşti în vacanţă. Dar cu toată aceastea trebuie să fii atent pentru că ceea ce consideri tu a fi “normal” în propria ta ţară, s-ar putea ca, în altă locaţie, să fie considerat nepoliticos sau ofensator la adresa celorlați sau vice-versa.

Limbajul non-verbal, cuvintele şi expresiile, pe care le foloseşti şi acţiunile tale îţi pot da titulatura de “smintit” într-o altă ţară. Iată aici câteva indicaţii despre cum să eviţi să te faci de râsul celor din jur, sau mai rău, să ajungi chiar să ai conflicte cu localnicii.

Integrarea fără insultă

Atunci când te angazezi, sau când te muţi, pentru o perioadă de timp, într-o altă ţară, ar fi bine să aflii câteva informaţii, despre locul respectiv. Citește cât mai mult despre ţara respectivă, înainte de a te muta în ea, ca să te asiguri că ştii cât mai bine diferenţele și particularități culturale existente.

Ghidurile de călătorie îţi oferă, de multe ori, o listă cu tradiţiile locale şi cu lucrurile pe care ar fi bine să le faci şi lucrurile pe care ar fi bine să le eviţi. Nu ezita să foloseşti internetul şi forumurile de specialitate pentru a avea o imagine de ansamblu a ţării respective.

Iar dacă nu găseşti informaţiile pe care le cauţi, nici acolo, cel mai bine este să-i cer sfatul unui localnic. Chiar dacă întrebarea ta poate fi ridicolă pentru el, este mai bine să fii precaut decât să te faci de râs în faţa unui grup mare de oameni.

Pentru a te ajuta să eviţi bariele culturale, am făcut o listă cu obieceiuri interesante şi ciudate din câteva ţări.

În Germania evită să discuți despre sport, pentru că veţi fi considerat nepoliticos.

În Rusia să bei vodcă este tradiţional, iar dacă eviţi această tradiţie poţi fi considerat că ai un comportament ofensator la adresa celui care te-a invitat.

În Japonia scobirea dinţilor cu o scobitoare la masa este considera un lucru absolut normal.

În Japonia, China, Arabia Saudită sau Franţa este bine să eviţi să-ţi sufli nasul în public.

În Brazilia semnul care semnifică un “OK”, este interpretat drept o situație problematică.

În Nepal, majoritatea templelor hinduse sunt, de obicei, cu acces limitat pentru străini, aşa că ar bine să te interesezi care sunt condiţiile prin care poţi să vizitezi un astfel de templu.

În multe ţări asiatice precum China, să arăţi cu degetul arătător în public este considerat drept un gest destul de nepoliticos.

În Bulgaria înclinarea capului în sus şi jos este echivalentul răspunsului NU, iar mișcarea capului în stânga şi dreapta esta sinonimă pentru DA.

În Indonezia, în timpul servii mesei este recomandat ca ambele mâini să fie aşezate pe masă la vedere.

În ţările musulmane, mâna stânga este considerată că este stăpânită de “necuratul” de aceea este bine ca atunci când dai mâna cu cineva sau mânaci să foloseşti mâna dreaptă.

Fă un pic de cercetare

Înainte de a pleca sau de a te muta, definitiv, într-o altă ţară, este bine să te documentezi despre locul în care o să locuieşti o perioadă. Fă-ţi o listă cu subiectele de interes, pentru fiecare regiune.

Asigură-te că acoperi toate aspectele legate de viaţă de zi cu zi, gesturi, expresii, sărbători religioase şi manierele la masă. Acordă o mare atenţie localnicilor şi tuturor gesturilor pe care le fac între ei. Fii curios şi nu-ţi fie frică să pui întrebări legate de cultura lor.

Dacă se întâmplă să comiți o greşeală culturală, nu lăsa acest aspect să îți strice călătoria.

Nu poţi decât să faci haz de necaz şi să-ţi continui călătoria.

Bon Voyage!

Anca Spulber

Sursa foto:

international.uiowa.edu

artisanti.com