Ajută-ţi adolescentul să depăşească tentaţia fumatului!

Conform studiilor realizate la National Institute of Child Health and Human Development (NICHD), Maryland, USA, implicarea părinților în viaţa adolescenţilor, prin cunoașterea cercului de prieteni, prin informare cu privire la activitățile acestora şi la performanțele școlare, i-ar  putea ajuta pe tineri să depășeasca tentația fumatului.

Studiul a confirmat faptul că mai expus acestei probleme este copilul dezorientat și neglijat, în timp ce copiii sociabili, responsabili și cei cărora părinții le monitorizează activitățile, tind să îmbrățișeze mult mai greu acest viciu.

Doctorul Duane Alexander, directorul institutului afirmă următoarele: „Mulți copii încep să experimenteze fumatul în adolescența timpurie. Mulți dintre ei dezvoltă mai târziu o dependență ce se întinde de-a lungul vieții și care le cauzează probleme serioase de sănătate. Studiul ne arată cum, rămânând implicați în viețile copiilor lor, părinții îi pot ajuta să evite acest obicei.”

Doctorul Bruce Simons-Morton, angajat al Departamentului de Statistică din cadrul Institutului a realizat un sondaj la care au participat 1081 de elevi din patru școli diferite, la începutul si terminarea clasei a șasea.

Aceştia au fost nevoiți să completeze un chestionar ce cuprindea o serie de întrebări cu privire la comportamentul și la așteptările prietenilor, la abilitatea lor de a răspunde provocărilor şi de a rezolva conflictele.

De asemenea, în setul de întrebări apăreau și unele referitoare la implicarea părinților în viața copiilor, așteptările pe care aceştia le au în privința lor și dacă îi verifică pentru a-şi îndeplini sarcinile.

Rezultatul a fost că elevii care au prieteni cu probleme sociale și de comportament își mint părinţii, trișează la teste și chiar vandalizeaza locuri. Aceştia sunt mai predispuși la fumat, mai ales dacă părinții nu își aduc un aport în viaţa lor.

Acest studiu s-a aplicat asupra diverselor categorii rasiale, sociale și economice și a vizat atât fetele cât și baieţii, copii albi şi afro-americani, pe cei care locuiesc cu un singur părinte ori ai căror părinți nu au studii superioare.

Dr. Simons-Morton afirma că: “Implicarea părinților este foarte importantă mai ales în adolescenţa timpurie. Este o perioadă în care tinerii încep să își dorească propria independență, dar înainte de aceasta, influenţa părinților atinge cote maxime.

Copiii sunt încă sensibili la valorile și la grijile adulților și pot să fie refractari în privinţa fumatului pentru că știu ca părinții lor i-ar dezaproba.”

Studiul a mai arătat şi că aceşti copii cu probleme au mai multe şanse să adopte acest viciu indiferent de prietenii pe care îi au. Cu alte cuvinte, ei reprezintă o influența proastă, dupa cum am mai spus, pentru alți tineri, însă sunt greu influentați in mod pozitiv.

Daniela Podaru

Sursa foto:

howtostopsmokinginfo.org