Lapacho – ceaiul Incaşilor

Cred că a trecut un an de când am descoperit pentru prima oară acest ceai, Lapacho. Ador culoarea sa şi mai ales aroma, uşor vanilată. Dar cel mai interesant lucru mi s-a părut de fapt textura sa care, trebuie să recunosc, îmi aduce aminte de rumeguş. Fiind băutoare de ceai, mi-a stârnit curiozitatea de a afla mai multe.

De fapt, ceaiul Lapacho este foarte popular în America de Sud, mai exact în Paraguay, Argentina şi Brazilia. Este făcut din scoarţa copacului lapacho denumit şi Pink Ipe (Tabebuia impetiginosa). Acest copac poate ajunge la o înălţime de 30 de metri şi o vârstă de 600-700 de ani.

Datorită calităţilor sale, acest ceai este indicat în tratamentul răcelilor, gripei sau altor simptome respiratorii, de asemenea pentru iritaţii ale pielii sau arsuri, dizenterie, psoriazis şi în general în tratarea bolilor infecţioase. Este un excelent antibiotic natural, cum la fel de cunoscut este şi pentru tratarea cancerului.

Nu conţine cafeină, dar conţine diverse vitamine şi minerale: fier, calciu, magneziu, mangan, iod, bariu şi altele. Fiind bogat în resurse naturale, dacă faceţi o rutină din băutul acestui ceai imunitatea va fi întărită, vor scădea şansele apariţiei diabetului, artritei sau problemelor gastro-intestinale. În acelaşi timp, nu trebuie să beţi exagerat de mult, există şi efecte adverse cum ar fi anemia, diareea, greţuri şi ameţeli. Nu este indicat femeilor însărcinate decât pentru uz extern. Nu trebuie băut mai mult de şase săptămâni fără pauză.

Cum îl pregătiţi? Cea mai folosită metodă: se pun 2 linguri de ceai peste un litru de apă fiartă şi apoi se mai fierbe încă 5-10 minute la foc mic. Se lasă încă un sfert de oră amestecul şi apoi poate fi băut. Băutura se poate păstra şi la frigider pentru câteva zile fără să-şi piardă proprietăţile.

Articol scris de Cătălina Airimioaei