Topul celor 10 minuni arhitecturale ale lumii

Știm, cu siguranță care sunt minunile naturale ale lumii (Marele Canion, Muntele Everest etc.), dar ce putem spune despre clădirile care trebuie văzute? Cei care care vă vor impresiona şi vă vor face să vă întrebaţi, „cum au făcut asta?”

 Empire State Building, New York City, NY

Această clădire zgârie-nori a fost cea mai înaltă pentru mai mult de patruzeci de ani (acum este a doisprezecea) şi oferă vederi incredibile ale Big Apple, aşa cum este supranumit New York-ul. Schemele pentru clădire au fost întocmite în două săptămâni de către Gregory Johnson şi construcţia acestei clădiri a durat cu puțin peste un an (uimitor de puțin, având în vedere că turnul are 102 etaje şi a fost construit în anii ’30).

Courtyard Kogod, Washington D.C.

Proiectată de Norman Foster, această boltă de sticlă elegantă a fost construită ca o completare la muzeu şi o parte dintre casele ce aparţin galeriei de artă Smithsonian. Ea a câştigat prestigiosul premiul pentru arhitectură Pritzker, în 1999. Are peste 28.000 de metri pătraţi de sticlă şi dă impresia unui plafon plutitor.

Canalul Panama, Panama

Acest canal, a fost construit de om, şi va rămâne una dintre cele mai dificile și impresionante dovezi de inginerie ale timpului nostru. Face legătura între Oceanele Pacific şi Atlantic, fiind construit ca un port pentru călătorie. A avut un impact enorm asupra transportului maritim între est şi vest. În fiecare an, peste 14.000 de nave trec printre zidurile de beton ale tunelului.

Panglica Roşie, Qinhuangdao, China

Câştigătoare a premiului Societăţii Americane a Arhitecților peisagiști, acestă bancă roşie de oţel înaltă până la nivelul genunchiului se întinde pe o jumătate de kilometru în jurul oraşului Qinhuangdao şi este locul de unde se poate vedea o zonă de vegetaţie luxuriantă şi diverse alte specii.

 Barajul Hoover

Unul dintre cel mai impresionante din Statele Unite. Ce este atât de fascinant la acest rezervor (legat de Lacul Mead), este faptul că a fost finalizat înainte de termen. Construcţia a început în 1931 şi a fost terminată în 1936.

Tunelul Canalului Mânecii, Europa

Acestă construcţie realizată sub apă a adus Anglia şi Franţa împreună şi a fost nevoie de mai multe încercări pentru a o realiza. Acum, trenurile de mare viteză sunt folosite pentru a transporta peste 16 de milioane de oameni între cele două ţări în fiecare an.

Turnul CN, Toronto, Ontario, Canada

Cea mai înaltă structură de sine stătătoare, din America, acest turn atrage mai mult de două milioane de vizitatori în fiecare an şi este un important nod de comunicaţii pentru oraşul Toronto. De asemena, este considerat una din cele şapte minuni ale lumii de către Societatea americană civilă a inginerilor.

Podul Golden Gate , din San Francisco, CA

Arcuit peste Oceanul Pacific, Podul Golden Gate leagă San Francisco de Marin County (o zona la sud de Napa Valley). Pietonii pot merge pe pod pentru a vedea portul din San Francisco. Din punctul de vedere istoric, este unul dintre cele mai fotografiate poduri din lume.

Muzeul Guggenheim Bilbao, Ţara Bascilor, Spaina

Frank Gehry a proiectat partea cea mai importantă a clădirilor, iar acest lucru face din Guggenheim, ceva special. Organismul circular este semnătura arhitectului şi a fost construit pentru a prezenta piesele din muzeu într-un mod unic. Stă alături de magnificul Nervion River din Spania.

Burj Khalifa, Dubai, Emiratele Arabe Unite

Această structură este considerată drept cea mai înaltă clădire din lume, având 828 de metri. Burj Dubai are 200 de etaje.  160 dintre ele, sunt ocupate de birouri și apartamente.

Aricol scris de Cristina Cristinescu

Surse foto:

articles.nydailynews.com

forum.e-train.fr