Alergiile pot fi uneori benefice

Alergiile au fost mereu o problemă pentru noi. Erupţii cutanate, mâncărimi, strănut, nas înfundat, sunt doar cîteva simptome ale acestor afecţiuni care ne poate crea neplăceri chiar atunci când ne e lumea mai dragă. În ciuda neplăcerilor pe care ni le provoacă, alergiile pot fi şi benefice uneori, deoarece ne pot proteja împotriva unor afecţiuni mai grave, cum ar fi cancerul la creier, după cum evidenţiază noile cercetări. După ce anumite cercetări anterioare au demonstrat că alergiile au capacitatea de a diminua şansele de apariţie a diverselor tipuri de cancer, descoperirea cea mai recentă a concluzionat că anticorpii produşi în timpul alergiilor scad riscul de apariţie a glinomului, un tip de cancer care atacă măduva spinării şi creierul.

Pentru întocmirea acestui studiu au fost analizate probe de sânge de la 594 de pacienţi care sufereau de glinom, înainte ca aceştia să fie diagnosticaţi şi 1.177 de persoane care nu sufereau de cancer . Cea ce este bine cunoscut despre acest tip de cancer este că inhibă răspunsul imun al organismului, lucru care permite tumorilor să evolueze. Ceea ce nu ştiau cercetătorii este dacă alergiile reduceau riscul de apariţie a tumorilor sau dacă tumorile interferau cu răspunsul hipersensibil la sistemul imunitar, înainte de diagnosticare. Rezultatele la care a ajuns studiul au ilustrat faptul că persoanele care aveau anticorpi produşi în urma alergiilor, aveau cu 50 % mai puţine şanse de a dezvolta glinom în următorii 20 de ani, faţă de cei care nu suferiseră de alergii.

Coordonatorul studiului, Judith Schwartzbaum, a explicat că lipsa alergiilor şi astfel un număr mic de anticorpi reprezintă un factor de risc foarte important în dezvoltarea acestui tip de cancer letal. Fenomenele care stau la baza acestui proces nu sunt înţelese de oamenii de ştiinţă.
Pe de altă parte a fost demonstrat şi că femeile care aveau activaţi anticorpii specifici alergiilor au prezentat un risc mai mic cu 50 % de dezvoltare a glioblastomului, cel mai comun şi grav tip de cancer cerebral, faţă de femeile care nu au avut alergii. Alte studii au demonstrat şi că oamenii care suferă de alergii cutanate pot fi protejaţi parţial sau total de cancerul mamar, de piele sau de vezică urinară.

“Cu cât efectele alergiilor se manifestă mai devreme înaintea diagnosticării, cu atât este mai puţin probabil ca tumorile să inhibe alergiile. Descoperirea acestor asocieri cu mult timp înaintea diagnosticării sugerează faptul că anticorpii sau alte aspecte legate de alergii reduc riscul dezvoltării tumorilor”, a explicat coordonatorul studiului, Judith Schwartzbaum.

Anca Antofie

Sursă foto:

www.sanatate.bzi.com

www.opiniatimisoarei.ro