Alimentaţie: de la junk food la bio

Toată lumea ştie cât de tentantă este mâncarea de tip fast food: de la hamburgerii apetisanţi la chips-uri, până la covrigei săraţi şi cereale cu ciocolată. Ideea de junk food are rolul de a descrie acele alimente, care nu au fost preparate în condiţii ideale, sau care nu conţin valorile nutritive necesare unei alimentaţii sănătoase. În general preparatele bogate în grăsimi, sare, zahăr şi diverşi aditivi alimentari sunt considerate nesănătoase. Pizza, hamburgerii şi chips-urile reprezintă pentru multe persoane baza piramidei alimentare, însă în timp, efectele negative îşi vor lăsa amprenta. Dar dacă urmezi o dietă sănătoasă, din când în când te poţi bucura şi de o pungă mare de chips-uri fără să îţi mai faci griji.

Înainte să îşi schimbi meniul, trebuie să îţi schimbi şi modul de a mânca. Cei cu job-uri stresante au tendinţa de a mânca foarte repede şi la ore inadecvate. Trebuie să îţi fixezi un program pe care să îl respecţi cu stricteţe şi să îţi rezervi un timp suficient pentru a savura mancarea.

În primul rând trebuie să începi cu nişte reţete simple, care au ca ingrediente legumele şi carnea slabă. Nu o să înveţi să găteşti  uitându-te la Master Chef, ci prin încercări, uneori eşuate ce-i drept, dar în cele din urmă o să înveţi cum să prepari o masă rapidă, delicioasă dar şi sănătoasă. Fi creativ, încercă tot felul de combinaţii interesante, în felul acesta nu te vei plictisii. Poţi găşi diverse reţete pe internet sau prin cărţile de bucate.

Majoritatea persoanelor se plâng că nu au timp să gătească  şi de aceea servesc masa la pachet de cele mai multe ori. Gătitul este considerată o artă aşa că trebuie să-i acorzi puţin timp, este posibil chiar să te binedispună.

Poţi renunţa la sucurile din comerţ în favoarea celor naturale, preparate în casă. Cu ajutorul unui blender poţi obţine cam orice suc vrei, din diverse legume şi fructe.

Evită gătitul în mult ulei, un grătar electric este ideal, deoarece poate fi folosit atât pentru pregătirea cărnii cât şi a legumelor.

Pentru o dietă sănătoasă se recomandă consumul de carne slabă: peşte şi pui, aşa că trebuie să renunţi la burgeri!

Ai un job stresant, nu ştii ce mâncare să îţi iei ka pachet sau ce să comanzi. Este de preferat să îşi pregăteşti singur mesele. Încearcă o salată mai deosebită, sau sandwich-uri din pâine integrală, neapărat trebuie să eviţi mezelurile. Printre recomandări s emai numără şi produsele lactate,  cerealele, legumele pane, ( dovlecei, vinete, sau mai nou celebrele onion rings), cartofii la cuptor, orezul şi pizza vegetariană.

Unele alimente au proprietăţi deosebite, fiind considerate de către specialişti un fel de „super foods”, datorită cantităţii uriaşe de nutrienţi. Din această categorie face parte avocado, care are rol în reducerea colesterolului. Alunele sunt bogate în fibre şi vitamine şi reduc pofta de mâncare. Bananele bogate în potasiu şi vitamina B, oferă suficientă energie pentru o zi epuizantă. Coacăzele sunt o mină de aur, datorită conţinutului bogat în antioxidanţi. Previn îmbătrânirea prematură şi cancerul. Somonul este delicios şi bogat în uleiuri hrănitoare. Ceaiul verde deţine proprietăţi benefice memoriei şi concentraţiei, reducerii colesterolului şi întăririii sistemului imunitar. Este recomandat ca acestea să fie cumpărated irect de la producători, nu din supermarket.

Meniul fast-food sau diversele alimentele semi-preparate din supermarket sunt mai accesibile din punct de vedere financiar spre deosebire de mâncarea bio, dar oferă o falsă impresie de saţietate, având calităţi nutritive scăzute. Consecinţele presupun apariţia diverselor afecţiuni ale aparatului digestiv şi multe kilograme în plus.

Cristina Mîrzoi

sursa foto: blog.friendseat.com