Analia Selis – despre artă ca hobby şi Centrul Sonidos

Pe cântăreaţa Analia Selis o cunoaştem încă de pe vremea când dansam pe ritmurile piesei Milonga sentimental, însă puţini sunt cei care ştiu că, în prezent, Analia organizează cursuri  artistice şi de muzică în cadrul Centrului Sonidos pentru muzică şi artă. Ne-a povestit cu mare drag despre cursurile susţinute, dar am aflat şi percepţia sa despre educaţia artistică.

In Stilul Meu: Cum este să conduci un centru de muzică şi arte? Poate un artist, aşa cum este cazul tău, să fie şi un bun manager?

Analia Selis: Sigur că da, mai ales în România. Uneori, artiştii sunt nevoiţi să se ocupe de multe lucruri care nu ţin neapărat doar de activitatea lor artistică. Mie, în particular, îmi place să ştiu ce se întâmplă, nu doar pe scenă, cât şi în spatele ei.

Sonidos mi-a oferit o satisfacţie imensă. Un loc frumos unde vin copii şi adulţi să cânte liber, nu numai vocal ci şi instrumental. Există şi  cursuri de dans, actorie etc. Mă ocup cu mare drag de şcoală şi nu este atât de greu, dar este nevoie de multă organizare.

ISM: Cui se adresează cursurile Centrului Sonidos?

A.S.: Tuturor celor care, indiferent de vârstă, doresc să facă artă neîngrădită, într-un loc foarte plăcut, înconjuraţi de oameni frumoşi.

ISM: Ce diferenţiază Centrul Sonidos de alte centre de profil?

A.S.: Locaţia, care este una deosebită, atmosfera şcolii şi faptul că oameni care vin la noi fac artă din plăcere. Nu este o şcoală unde ajung doar cei care vor să îşi facă o carieră în muzică. Faptul că ne adresăm tuturor categoriilor de vârstă, este un avantaj. Avem elevi de la trei ani până la oameni peste şaizeci de ani!

ISM: Eşti de părere că muzica şi arta, în general, pot să furnize un anumit tip de educaţie care este, cumva, inaccesibil celor fără simţ artistic?

A.S.: Muzica şi arta sunt forme de educaţie aparte dar, în general, arta este accesibilă, trebuie doar să îndrazneşti şi să vrei să o faci!

ISM: Cum îi ajută arta pe copii, în dezvoltarea lor? Dar pe adulţi?

A.S.: În funcţie de activitatea artistică aleasă, arta ajută extrem de mult în dezvoltarea şi conturarea personalităţii şi a preferinţelor ulterioare, are un rol decisiv în tot ce înseamnă viaţa celui care o practică.

ISM: În ce măsură consideri că este creativitatea o trăsătură înnăscută sau un exerciţiu care, pur şi simplu se învaţă?

A.S.: Bineînţeles că sunt copii care se nasc  şi în primi ani de viaţă dezvolta un talent special pentru artă (muzică, desen, dans) dar sunt alţii care nu au avut în copilărie o educaţia pe acest segment şi tocmai aici intervenim şi noi în şcoală: arta se poate învăţa, asta nu inseamnă că înlocuieşte talentul natural, dar se poate face artă la un nivel destul de bun, doar din plăcere.

ISM: Care sunt planurile muzicale pe care le ai, pentru viitorul apropiat?

A.S.: În viitorul apropiat mă pregătesc să devin mămica pentru a doua oră. Probabil voi reveni în concerte din luna iulie şi sper ca atunci să încep să înregistrez un album.

Centrul de muzică şi arte Sonidos

Surse foto:

http://www.sonidos.ro

http://www.apropo.ro