Animalele de companie – rolul terapeutic

Omul din ziua de azi este copleşit de caracteristicile vieţii cotidiene, totul se desfăşoară cu viteza gândului, suntem blocaţi în activităţi stresante, aglomeraţie, poluare, rutină, astfel încât nu avem suficient timp liber, în care să ne relaxăm sau să facem lucruri, care să ne binedispună. La sfârşitul zilei suntem adesea epuizaţi, atât fizic cât şi psihic, ceea ce duce de multe ori la afecţiuni grave.

Animalele de companie au un rol mult mai important decât acela de decor sau de a ne destinde din când în când. O serie de cercetători au demonstrat influenţa animalelor asupra sănătăţii noastre.

Cei mai buni prieteni

Câinele este prin excelenţă considerat cel mai bun prieten al omului, pe lângă această calitate, acesta a avut tot felul de roluri de-a lungul istoriei: câini folosiţi la vânătoare, la activităţi în slujba armatei, cei folosiţi de salvamontişti sau salavamari, ciobăneşti experţi în îndrumarea turmelor, pază şi protecţie, descoperirea stupefiantelor, precum şi ajutorul persoanelor cu dizabilităţi. Deşi pot vieţuii şi în sălbăticie, câinii sunt dependenţi de oameni; de la bichon-ul tău de rasă pură, până la maidanezul bucuros să îţi capteze atenţia, chiar şi pentru o secundă.

Cea mai mare calitate a câinilor este în mod clar loialitatea, o dovadă înduioşătoare fiind povestea lui Hachiko. Acest reprezentant din rasa Akita, îşi însoțea stăpânul dimineața la gară, urmând ca la întoarcerea acestuia de la serviciu să-l aștepte în același loc și să se întoarcă împreună acasă. Cei doi și-au continuat rutina zilnic timp de un an, până când stăpânul nu s-a mai întors seara, deoarece a suferit un atac cerebral şi a murit.Prietenul lui a continua tsă-l aștepte timp de nouă ni, deşi mai mulţi au încercat să-i acorde o casă, acesta scăpând de fiecare dată  pentru a reveni în gară.

Micii prieteni care ne ţin în formă

O plimbare în parc cu prietenul tău cel mai loial are efecte vizibile în scăderea greutăţii, a colesterolului dar şi a presiunii arteriale. O plimbare de 15 minute este deasemenea cel mai bun remediu pentru eliminarea stresului.

Remediul pentru suflet

Dincolo de îmbunătăţirea condiţiei noastre fizice, un animăluţ are efecte incredibile asupra psihicului. Animalele au nevoie de foarte multă afecţiune şi grijă din partea stăpânului, iar când o primesc, răspund în aceeaşi manieră. Sunt cel mai bun remediu împotriva tristeţii şi a depresiei. Adesea ne influenţează în organizarea întregii zile, datorită orelor la care îi plimbăm, hrănim, spălăm sau periem, astfel reuşim să devenim mult mai responsabili.

Boris Levinson a fost primul care a remarcat efectele benefice ale animalelor de companie, în 1953, cand l-a uitat în cabinet, pe câinele său Jingles. O familie venise cu fiul lor autist, care trebuia internat într-o clinică, deoarece acesta nu comunica, era agresiv şi se izola de lume. În momentul în cainele s-a indreaptat către baiat, l-a lins şi acesta i-a răspuns, cerând să vină mai des pentru a-l vizita pe micuţul Jingles.

De atunci zoo terapia a devenit din ce în ce mai populară, având rezultate extraordinare în tratarea diverselor afecţiuni, începând cu autismul la copii, persoanele care suferă de SIDA sau cancer (la cei în faze terminale s-a observat o creştere considerabilă a speranţei de viaţă), persoanele în vârstă, până la persoanele nevăzătoare.

Iubitorii  de pisici au cu 40% mai puţine riscuri să dezvolte o boală de inimă, deoarece felinele, spre deosebire de alte animale, au un efect de calmare. Probabil vă întrebaţi de ce unele cabinete stomatologice deţin un acvariu cu peşti? S-a demonstrat că pacienţii devin mai puţin anxioşi în momentul în care privesc acvariul. Simpaticii delfini comunică foarte bine cu persoanele care suferă de autism şi sunt folosiţi pentru tratarea persoanelor cu probleme locomotorii, iar câinii sunt cea mai bună soluţie pentru ADHD şi pentru a anticipa anumite crize de epilepsie sau comoţii cerebrale pe care stăpânii le pot suferii. Caii au devenit o metodă populară pentru copii cu probleme locomotorii, dar şi pentru cei cu Sindromul Down sau autism.

Interacţiunea cu animalele ne oferă o stare de spirit bună, ne face mai încrezători, pozitivi şi ne ajută în interacţiunea cu alte persoane. Animalele oferă afecţiune necondiţionată, şi sunt un sprijin important în momentele nefericite.

De la copii care devin mai responsabili prin prezenţa unui animal de casă, la adulţii stresaţi care îşi rezervă 15 minute pentru un prieten loial, la vârstnicii ce îşi alungă singurătatea prinprezenţa plină de energie a unui necuvântător, animalele ne schimbă pentru totdeauna modul de a fi. Animăluţe vine membru ai familiei, indiferent că este un mic hamster, un ţestoasă lentă, un căţel jucăuş, o pasăre gălăgioasă sau o pisică graţioasă, beneficiileunui animal de casă sunt nemăsurabile.