Anul in care te-am intalnit, de Cecelia Ahern – ganduri pentru pofta de viata

“… nu ne oprim niciodata cu adevarat, calatoria nu e niciodata incheiata, pentru ca inflorim mai departe, asa cum i se intampla omizii, care, atunci cand crede ca lumea s-a sfarsit, devine fluture.”

Fiecare carte este mai mult decat o simpla poveste, iar noul roman al Ceceliei Ahern, „Anul in care te-am intalnit”, caștigator al Irish Book Award for Most Popular Fiction,  iti ofera o lectie de viata care te absoarbe cu totul in paginile ei si te pune serios pe ganduri. Este genul de carte care ramane cu tine mult timp dupa ce ai citit-o, care te ajuta sa gasesti raspunsurile intrebarilor care te macina, dar mai ales care te invata sa pui intrebarile corecte.

IMG_6407

“Anul in care te-am intalnit” este confesiunea unei femei mature despre cum depaseste momentele de maxima tensiune, despre cum simte, iubeste si uraste cu toata fiinta ei tot ceea ce o inconjoara. Aveam 5 ani cand am aflat ca o sa mor.” Asa isi incepe Jasmine povestea. Bantuita de aceasta descoperire din copilarie, Jasmine munceste fara intrerupere din dorinta de a da sens fiecarei clipe a vietii sale. Fara vreo zi de concediu medical, fara sa se planga si mereu prea obosita pentru a se ocupa ea insasi, aceasta ajunge sa fie exemplul tipic de workaholic.

Bineinteles ca, in momentul in care este concediata si e nevoita sa stea un an in “vacanta de gradina”, Jasmine intra in depresie. Pentru o persoana activa precum e ea, a sta acasa este un adevarat cosmar. Deprimata, aceasta isi canalizeaza disperarea spre vecinul ei Matt, un realizator de emisiuni radio pe care nu-l suportase niciodata pana atunci din cauza obiceiurilor sale vicioase. Intre timp, va incepe sa aiba grija de sora ei, Heather, care suferea de sindromul Down si pe care o neglijase destul de grav in ultima vreme.

Soarele din aceasta poveste este Monday sau domnul cu nume de zi. El este mesagerul cu vesti bune si inceputul dupa care tanjeste Jasmine. Odata cu aparitia lui, Jasmine va intelege ca  viata ei e pe cale sa se schimbe. Perioada urmatoare ii va fi benefica, va fi anul in care va descoperi adevaratul sens al vietii. Va deschide ochii catre casa si gradina in care s-a mutat de patru ani si pe care nu a apucat sa le descopere. Se va cunoaste pe sine si va vedea pentru prima data frumusetile din jur pe care pana atunci obisnuia sa le ignore, asa cum  multi dintre noi  obisnuim sa facem.

De-a lungul celor patru anotimpuri vom descoperi evolutia personajului, gradina minunata care infloreste odata cu trairile ei si vom primi o noua lectie din partea Ceceliei Ahern: si anume ca atunci cand ne aflam pe marginea prapastiei si vedem doar negru in fata, e vorba de fapt  despre un nou inceput mai frumos si mai bun, despre o noua lume pe care o vom imbratisa cu aripile deschise.

“Anul in care te-am intalnit” este o lectura usoara, in care evenimentele sunt tratate cu un aer copilaresc. Cecelia reuseste sa creeze ca intotdeauna personaje diferite, chiar bizare, insa frumoase si pline de viata.

Aparuta in octombrie 2014, la prestigioasa editura Harper Collins, cartea, premiata cu Irish Book Award for Most Popular Fiction, se bucura deja de statutul de bestseller international, la fel ca si celelalte romane ale Ceceliei. “Anul in care te-am intalnit”, proaspat aparut la Editura ALL, este un roman care te absoarbe cu totul in paginile lui, lasandu-te in compania unei eroine care, cu o sensibilitate remarcabila, parcurge drumul anevoios de la omida la fluture.