În momentul în care ești însărcinată, priorităţile din viaţa ta se schimbă către una principală: tu. În mod surprinzător, nu bebe, în prima fază. Întâi trebuie să ai grijă de tine, ca să te asiguri că, în cele 40 de săptămâni de sarcină, îi oferi copilului un mediu sănătos şi toate condiţiile, pentru ca el să se dezvolte bine, în burtica ta.
Iată câteva sfaturi practice pentru perioada de sarcină:
Fă-ți, din timp, rezerve financiare și lasă deoparte ideile despre criză, sau formulările de tipul „nu am de unde”. Orice bănuţ, pus deoparte, va fi o comoară în perioada sarcinii, când apar nevoi şi situaţii pe care nu le poți evita.
Doar câteva mărunţişuri: o să ai nevoie de alte haine, vei dori să mănânci ceva ce până acum nu ai mai mâncat şi trebuie să îţi cumperi, sau ceva mai sănătos. De exemplu, o ciocolată bio costa dublu faţă de una obișnuită, o prăjitură luată de la o cofetărie, în care sunt puși mai puţini aditivi, costă triplu faţă de una din supermarket.
Mergi la un curs de puericultura sau de Lamaze, dacă se poate, împreună cu partenerul. O să aflaţi lucruri cu adevărat utile şi nu va trebui să vă bazaţi doar pe ce ştiţi de la mama sau de la bunica, de la prietene sau de la ginecolog, pentru că veți putea să puneţi întrebări.
Este vital să ştii ce anume presupune o anestezie, în termeni normali, cum arată un ac folosit la anestezie, cum trebuie să vă îngrijiţi după o naştere naturală, cum se alăptează prima dată.
Acordă-ți răbdare și solicită ajutor celor de acasă, chiar şi pentru lucruri personale precum pedichiură sau cosmetică. Dacă mergi la un salon, uită de orice instrument care te poate răni şi solicită cosmeticienei să uite de forfecuţa pentru cuticule, să folosească scrub, ulei de cuticule, iar acestea trebuie să fie cât mai naturale şi fără alergeni.
La epilat, dacă simţi durere mai mare decât de obicei, sau încep să ți se contracte muşchii la clasica durere, ceea ce nici nu ai mai remarcat inainte, renunţă imediat. Orice contracţie de acest gen poate ajunge la copil, cu efecte neplăcute pentru el.
Informează și la locul de muncă faptul că ești însărcinată, de îndată ce este confirmată medical sarcina, colegii de la Resurse Umane trebuie să păstreze confidenţialitatea asupra acestui lucru, faţă de restul firmei unde lucraţi, când vei dori tu, vei anunţa şi restul colegilor.
Dar este bine să nu păstrezi foarte mult secret, dacă ei nu ştiu că ești în starea aceasta, nu au cum să înţeleagă că, în unele dimineţi, nu suporți nici mirosul imprimantei. Cere departamentului de Resurse Umane, sau cuiva care cunoaște legislaţia muncii, să îți spună toate drepturile tale, sau despre cum se calculează salariul când iei concediu medical, cum se modifica zilele de concediu plătit.
În mod normal, cei de la Resurse Umane trebuie să îţi prezinte ei toate drepturile şi noile condiţii. Acelaşi lucru trebuie discutat și cu medicul de familie.
Evită persoanele din anturaj, care sunt negativiste, care tot timpul se plâng de ceva. Dacă sunt cu adevărat prieteni sau oameni care trebuie să rămâne în zona ta de suflet, vor rămâne, dacă nu, înseamnă că nu este locul lor lângă tine.
Ştii ce variaţii de tensiune poți face de la o mică supărare sau, ascultând un om care vorbeşte numai despre criză şi despre câte kilograme are de dat jos? Sau că poți avea şi indigestie, pe tema aceasta?
Evită şi ştirile de la TV. Citește pe net ce te interesează, sau ascultă numai ştirile meteo, ori pe cele culturale. Evită situaţiile de la birou în care sunt conflicte sau tensiuni şi fă-ți strict munca ta.
O creştere de tensiune în sarcină poate avea efecte foarte neplăcute asupra ta şi asupra fătului şi chiar nu este indicat să accepţi situaţii neplăcute, în jurul tău.
Când pleci de acasă, chiar şi pentru o plimbare scurtă, să ai o sticluţă cu apă, un gel dezinfectant pentru mâini, şerveţele de hârtie şi ceva de mâncat. Este bine să pregătești o gentuţă care să stea mereu pe hol, cu aceste lucruri.
Fii atentă la corpul tău şi la reacţiile pe care le ai şi acţionează, în consecinţă. Bebe îți va mulţumi indirect, pentru că ai avut grijă de tine, atunci când va veni pe lume, sănătos, energic şi gata de joacă.
Sursa foto: