Beneficiile ardeiului iute în starea de sănătate

Beneficiile consumului de ardei iute sunt bine documentate și surprinzător de puțin cunoscute, deși  există căi numeroase și profunde în care ardeiul iute poate să ajute și să prevină multe boli.

Principalul component  este o substanţă numită capsaicină, care este responsabilă pentru arsura intensă pe care o poți simți în momentul în care mănânci un ardei iute. Dar ce altceva mai poate să facă ardeiul?

Scade nivelul de zahăr din sânge

Ardeiul iute poate să aibă un impact pozitiv asupra persoanelor ce suferă de obezitate sau diabet, spun studiile. Dacă mănânci regulat, ardeiul poate să ajute la controlul nivelului de insulină după ce ai servit masa. Cercetările spun că nivelul de zahăr din sânge scade cu 60% după ce ai mâncat un ardei iute.

Nu este încă în totalitate clar modul în care aceste legume ajută la scăderea nevoii de insulină, dar cu siguranță sunt vești bune pentru oamenii care au diabet, pentru că efectele produse când consumă o cantitate mică de ardei iute se pot obține ușor în mesele zilnice.

Ajută la sănătatea inimii, la circulație, subțiază sângele și protejează împotriva atacurilor cerebrale

Deseori oamenii nu știu că ardeii iuţi ajută circulația, dar de fapt, aceștia pot avea un impact dramatic asupra sănătății tale prin acest lucru. Ei ajută la subțierea sângelui, pentru a proteja împotriva atacurilor cerebrale. Dacă mănânci mese gătite cu ardei iute în fiecare zi, vei avea parte de tot ceea ce este necesar pentru a te bucura de numeroasele și importantele avantaje pe care le oferă.

Ameliorează durerea și reduce inflamația

Capsaicina este cunoscută pentru conținutul de neuropeptide asociate cu procesul inflamator.  Mulți pacienți cu boli inflamatorii precum reumatismul și artrita reumatică au raportat ameliorări datorită ardeiului iute.

Consumul regulat poate ajuta la scăderea efectelor pe care aceste boli le au asupra corpului.  Capsaicina s-a dovedit benefică și în cazul durerilor, fără efectele de amorțeală a anesteziilor sau efectul sedativ pe care îl pot cauza unele pastille împotriva durerii.

Are efect terapeutic și calmant

Multe studii arată că ardeiul iute poate avea un efect terapeutic asupra corpului, permițând relaxarea mult mai ușor. Capsaicina blochează o substanță naturală numită substanța P, care se ocupă cu transmiterea și percepția durerii.

Așadar, ardeiul iute poate fi de ajutor în ameliorarea și prevenirea unor probleme comune ca ca durerile de cap, migrenele și disconfortul cauzat de problemele sinusurilor, permițând consumatorului să se relaxeze mai ușor. Capsaicina are şi proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii.

Ajută la eliberarea căilor nazale

Cu siguranță ai observat cum, imediat după ce ai mâncat un curry picant, ți s-au eliberat căile nazale, mai ales când ești răcit. Ardeii ajută rapid și efectiv la deschiderea căilor nazale, ceea ce pare să te pregătească pentru… un ardei și mai iute!

Limitează răspândirea cancerului de prostată

Capsaicina ajută la oprirea răspândirii cancerului de prostată, au arătat studiile. Această substanță din ardeiul iute a declanșat distrugerea liniilor celulare de primul tip ale cancerului de prostată. De asemenea, a ajutat la limitarea dezvoltării tumorilor de prostată. Cantitatea consumată a fost de cinci ardei iuţi pe săptămână pentru un bărbat adult obișnuit.

Scade riscul de cancer de stomac

Există o mare dezbatere despre efectul ardeilor iuți asupra cancerului de stomac. În ultimele studii, cercetătorii  sunt de părere că ardeii pot să scadă riscul cancerului de stomac. Însă este bine să nu exagerăm cu acest consum și să păstrăm un aport moderat de consumare a acestor legume.

Ajuta la arderea grăsimilor

Capsaicina este un compus termogenic și crește rata metabolică, care ajută la procesul de ardere a grăsimilor. Consumul de ardei iute poate să ridice rata metabolică cu până la 23% pentru aproape trei ore, arată studiile.

Astfel se crede ca poate să reducă celulita, de aceea există deja pe piaţă, produse precum Chilliburner, de exemplu, cu extract de ardei, de mare ajutor celor care vor să scape de depunerile de grăsime.

În cele din urmă, ardeii iuţi pot să scadă colesterolul și să minimizeze cantitatea de fibrină din sânge și, ca rezultat, să scadă tendința sângelui de a se bloca.

Beneficiile ardeilor iuți asupra sănătății  sunt clare și dovedite. Tot ce trebuie să faci este să începi să gătești și să te bucuri de gustul fantastic pe care îl poți reda măncării cu ardeii iuți și, de ce nu, să ai parte astfel de toate aceste avantaje asupra sănătății tale!

 Şeila Memetcea

Surse foto:

mysavemax.com

bjorklundnutrition.net