Beneficiile ouălor de prepeliţă asupra sănătăţii

Prepeliţa japoneză este singura specie sălbatică de dimensiuni mici care a fost domesticită pentru producţia de carne şi ouă. Medicina naturista chineză, consideră ca oul de prepeliţă are efect terapeutic deosebit, fiind devansat doar de veninul de viperă şi de morcovul coreean Ging-Seng.

Ouălele de prepeliţă sunt considerate o adevărate delicatese în Europa, Asia şi Statele Unite, pe când în America de Sud sunt un aliment destul de comun. Indiferent de statutul pe care îl ocupă în rândul mâncărurilor alese, oul de prepeliţă este întra-devăr foarte valoros, din punct de vedere medical.

Oul de prepeliţă este o sursă bogată de antioxidanţi, acizi graşi esenţiali şi Vitamina B. Este folosit adesea pentru tratarea unor afecţiuni imflamatorii şi are rol în întărirea sistemului imunitar. Acesta poate fi consumat fiert, prăjit sau în formă crudă dar şi prin diverse amestecuri, cu alte alimente.

Are rol de anti-îmbătrânire, contribuie la îmbunătăţirea activităţii creierului, în special a memoriei şi are un efect calmant.

Pentru cei nemulţumiţi de aspectul tenului sau al părului, ouălele de prepeliţă fac adevărate minuni. Vitamina B2 are rol în hidratarea tenului iar vitaminele A B şi E se ocupă de menţinerea unui păr sănătos şi voluminos. Majoritatea femeilor îşi aplică diverse măşti cosmetice pentru a obţine efectele dorite.

Fiind bogate în antioxidanţi, ouăle pot ajuta la combaterea unor boli precum asmul, alergiile şi psoriazisul.

Datorită conţinutului bogat de magneziu şi potasiu, ouăle de prepeliţă sunt recomandate în tratamente împotriva ulcerului şi a pietrelor la rinichi. Îmbunătăţesc digestia reglând activitatea gastrică.

Pentru bolnavii de cancer care trec prin chimioterapie, consumul de ouă este indicat, deoarece creşte rezistenţa sistemului imunitare şi facilitează recuperarea.

În cazul celor care suferă de anemie, ouălele de prepeliţă pot fi foarte utile deoarece conţin vitaminele B12 şi A.

Contrar miturilor, oul de prepeliţă nu este foarte bogat în colesterol, având un aport de trei ori mai mic (1,4%) decât cel din oul de găină, deci nu trebuie să-şi faci griji pentru menţinerea greutăţii. Oul de prepeliţă este considerat un afrodisiac care îmbunătăţeşte potenţa sexuală la bărbaţi prin conţinutul bogat de vitamine  B, D şi E şi fosfor.

Este recomandat şi în perioadelor de recuperare după intervenţii chirurgicale sau post-natale.

Cristina Mîrzoi

Sursă foto:

photo-dictionary.com