Bonsaiul, o operă de artă

Bonsaiul este un arbore în miniatură, ce păstrează totuşi caracteristicile soiului mai mare din care provine.

Se spune că îngrijirea unui bonsai presupune mai mult decât simple tehnici de grădinărit. Creşterea unei astfel de plante este considerată, încă din Antichitate, o adevărată artă.

Arta bonsaiului datează de mai bine de 2000 de ani, fiind originară din China, însă în mormintele din Egiptul Antic au fost găsite desene înfăţişând arbori crescuţi în ghivece, acestea datând de peste 4000 de ani. În Asia, astfel de arbori erau crescuţi în ghivece de către vraci şi tămăduitori, în scopul transportării şi folosirii lor, pe vase.

Dacă te gândeşti să achiziţionezi o astfel de plantă, ar trebui să cunoşti câteva lucruri despre îngrijirea ei.

Este foarte important să conştientizezi că bonsaiul nu este o plantă ca oricare. El are nevoie de mai mult decât să fie hrănit şi lăsat într-un colţ luminos al casei. Se spune că bonsaiul simte afecţiunea pe care i-o transmiţi, se hrăneşte cu energia ta benefică.

Este recomandat chiar să îi atribui un nume, pentru ca, astfel, să te simţi mai aproape de el. Se crede că iubirea cu care îngrijeşti un bonsai, te ajută să îţi modelezi caracterul.

Înălţimea şi grosimea trunchiului unui bonsai trebuie ţinute, mereu, sub control. Bonsaiul trebuie tuns, în mod regulat, cel mai des, primăvara. Totuşi, tunderea crenguţelor poate fi şi o particularitate care ţine strict de specie.

Despre poziţionarea acestora, în locuinţă, ar trebui să ştii că bonsaii iubesc lumina, însă nu cea directă, aşadar nu îi lăsă în plin soare, mai ales pe timp de vară. Specii de bonsai cum ar fi :Ficus retusa, Ficus benjamina, Myrtus communis, Nandina, Sageratia theezans, Carpinus betulus., Ginko biloba, preferă umbră.

Dacă poziţionezi planta astfel încât să primească lumina numai dintr-o parte, se recomandă să roteşti ghiveciul o singură dată pe săptămână, la 180 de grade, pentru ca ramurile să crească uniform. Odată ce ai ales un loc pentru bonsai, este recomandat să nu îl muţi prea des, deoarece acesta este foarte sensibil. De altfel, bonsaiul trebuie ferit de curent, acesta atacându-i frunzele sensibile.

Un alt aspect important este solul. Acesta trebuie cumpărat de la un magazin de specialitate şi nu trebuie să conţină resturi de cretă, pietriș, nisip sau îngrăşământ.

Dacă observi că rădăcinile au crescut prea mult, se recomandă replantarea într-un ghiveci mai mare. Această replantare se face la 1-2 ani pentru plantele de dimensiuni medii, şi la 3-5 în cazul plantelor de dimensiuni mari.

Bonsaiul poate să fie replantat, în acelaşi ghiveci, în cazul în care motivul replantării  îl reprezintă rădăcinile. Acesta se scoate, se taie cu grijă o treime din lungimea rădăcinilor şi se aşează, din nou, în acelaşi ghiveci. Această operaţiune poate fi făcută acasă, sau se poate apela la un specialist.

După replantare, se recomandă folosirea unui îngrăşământ special, pe bază de fosfor. Încetinirea ritmului de creştere, după replantare, este ceva normal, nu ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare.

Solul în care creştem un bonsai trebuie să fie mereu umed şi moale. Bonsaiul iubeşte umiditatea şi are nevoie de sol umed, în permanenţă, însă asta nu înseamnă că trebuie să îl înecăm în apă. Acesta trebuie udat puţin şi des, exact atât cât are nevoie, în funcţie de particularităţile speciei.

În ceea ce priveşte dăunătorii, bonsaiul nu este scutit de aceştia. Pentru păduchii de plante, se recomandă tamponarea uşoară a frunzelor cu alcool, iar pentru musculiţele negre şi afide se recomandă insecticide speciale, cum ar fi Calypso.

Iată că, să creşti un bonsai nu este doar un simplu act de grădinărit, ci poate reprezenta chiar un hobby care necesită răbdare şi căruia trebuie să i te dedici.

Forma lor eleganta aduce un plus de rafinament oricărei încăperi, fiind un simbol al armoniei şi al prestigiului.

Monica Opincariu

Surse foto:

phoenix-rose.com

howdoilovetheestyle.blogspot.com

lifestory.ro