Brânduşele de toamnă pot fi aliaţii noştri în lupta împotriva cancerului

A fost descoperit faptul că branduşele de toamnă conţin o substanţă care ar putea ajuta la distrugerea tumorilor canceroase de toate tipurile, fără a afecta şi ţesuturile sănătoase. Medicamentul care va fi creat pe baza acestei substanţe urmează să fie testat pe oameni peste mai puţin de doi ani. Acest tip de remediu, al cărui nume este ICT2588, este creat special pentru a se activa doar în contact cu tumoarea şi acţionează prin distrugerea celulelor canceroase, lăsând neatinse ţesuturile sănătoase.

În experimentele de laborator, când a fost testat pe şoareci, o singură injecţie cu acest compus a vindecat cancerul de colon, pulmonar, de prostată şi de sân, iar în toate cazurile s-a observat o încetinire a creşterii tumorilor. Acest medicament acţionează prin inactivarea unei enzime pe care o folosesc tumorile pentru a invada ţesuturile care le înconjoară şi prin distrugerea vaselor de sânge care alimentează celulele canceroase, determinând moartea lor.

Posibilitatea efectuării acestui studiu şi pe oameni este discutată în prezent, bugetul acordat pentru acesta fiind de 3 milioane de lire sterline, iar cel mai probabil va fi efectuat în Spitalul Universitar St. James din Leed, pe pacienţi în următoarele 18-24 de luni.

Substanţa care va sta la baza acestui medicament este colchicina, o substanţă extrem de toxică conţinută de frunzele şi florile brânduşelor de toamnă, pe care cercetătorii au descoperit cum să o facă să se activeze doar în contact cu tumoarea.

Anca Antofie

Sursă foto: www.descoperă.ro