Bucătăria românească- influenţe şi preparate de sezon

Bogăţia de arome şi diversitatea bucătăriei româneşti este apreciată de multe persoane din toate colţurile lumii. Alimentele cu specific românesc din prezent sunt puternic influenţate de tradiţiile străine cu care au luat contact strămoşii noştri. Un avantaj pe care gospodinele îl au când se hotărăsc să gătească bucate româneşti, este legat de faptul că ingredientele sunt accesibile şi prepararea este relativ uşor de realizat.

Influenţele resimţite în bucătăria românească sunt balcanice, germane, sârbeşti şi maghiare. De asemenea, printre influenţele mai vechi se numără şi cele romane, turceşti, greceşti şi bulgăreşti.

Printre mâncărurile în totalitate tipic româneşti se află mămăliga (fiertură din mălai şi apă). Printre tipurile de carne consumate cel mai adesea în România se numără carnea de porc,  vită, pui sau oaie, fiind preparată în mod diferit  de la zonă la zonă.

Reţetele sunt preparate şi în funcţie de anotimp şi sărbătoarea pentru care sunt pregătite. Astfel, toamna, având în vedere bogăţia de fructe şi legume din natură, bucatele preparate de gospodine sunt în majoritate conservele de fructe şi legume pentru iarnă.

Perioada toamnei este una foarte bogată, atât din punct de vedere al fructelor şi legumelor care apar, cât şi din punct de vedere culinar, deoarece diversitatea de materie primă conduce la diversitate de reţete care pot fi preparate.

Sursă foto: www.opiniatimisoarei.ro