Bucuria vieții într-o bucățică de ciocolată

Ce poate face viața mai frumoasă decât o bucățică de ciocolată care ți se topește în gură? Pentru majoritatea, o bucățică de ciocolată nu este suficient, este nevoie de două bucățele de ciocolată. Ciocolata este asemeni fructului interzis, mai ales pentru femei care sunt foarte atente cu silueta lor. În ciuda acestui fapt, câte dintre noi nu ar trișa puțin cu câteva bucățele de ciocolată?

O ciocolată plină de istorie sau o istorie plină de ciocolată?

Prima atestare istorică a ciocolatei datează de mai bine de 1500 de ani în America Centrală unde se găsește arborele de cacao din care se obține ciocolata. Civilizația Mayașă venera arborele de cacao, cuvântul „cacao” fiind de origine mayașă care se traduce prin  „mâncarea Zeilor”. Din boabele de cacao, mayașii obțineau o băutură dulce – amară pe care o foloseau în cadrul ceremoniilor religioase.

La rândul lor, aztecii prețuiau atât de mult boabele de cacao încât le foloseau ca pe monezi. De exemplu, cu 100 de boabe de cacao se putea cumpăra un curcan sau chiar un sclav. Mai mult decât atât, impozitele către împărații Azteci erau plătite în boabe de cacao. Aceștia considerau băutura din boabe de cacao ca fiind un afrodisiac, o băutură divină care lupta împotriva oboselii, permițându-i unui om să meargă o zi întreagă fără să mănânce.

Odată cu cucerirea Mexicului de către spanioli, boabele de cacao au fost aduse și în Europa. Deși la început ciocolata era un produs de lux ce se găsea doar la curțiile împăraților, astăzi se găsește pe rafturile oricărui magazin și boutique fiind una dintre bucuriile mici ale zilei.

Ceva bun și dulce din ciocolată și căpșuni

Și pentru că acum știm de unde vine ciocolata și care este istoria ei, vă propunem o rețetă de desert, simplă și delicioasă pentru perioada verii care să ne îndulcească ziua. Tot ce vă trebuie: câteva căpșuni, ciocolată amăruie și frișcă proaspătă. Este o combinație interesantă de arome și senzații, de căpșuni umplute cu ganache de ciocolată și învelite în ciocolată amăruie.

Se începe cu pregătirea ganache-ul de ciocolată. Se folosește aceeași cantitate în grame de ciocolată amăruie, pe care o topim pe baie de abur la foc mic, ca și cantitatea în ml de frișcă proaspată cu 32% grăsime, pe care o punem la fiert la foc mic într-un vas. După ce frișca a clocotit puțin, se adaugă peste ciocolata topită, continuând să amesteci până se omogenizează.

În paralel golim o parte din interiorul căpșunilor pentru a face loc ganache-ului de ciocolată, cu care le umplem. Ciocolata amăruie topită se toarnă în forme de bomboane de ciocolată (de hârtie sau silicon) în care așezăm căpșunele umplute în picioare, cu vârful în jos, apăsându-le ușor. Se lasă la frigider cel puțin o oră.

Ionela Văcaru