Arta nu constă neapărat în perfecţiune, frumuseţe sau originalitate. Pentru fiecare persoană frumosul, înseamnă altceva. Dacă în Statele Unite, artei îi este dedicat un muzeu al funeraliilor, cei din New Delhi dedică un muzeu vaselor de toaletă, considerându-le de foarte mare importanţă şi complexitate, iar nemţii găsesc arta în numeroasele tipuri de cârnaţi. Pentru toţi iubitorii de artă, şi nu numai, am pregătit o listă a celor mai ciudate şi inedite muzee ale lumii.
Muzeul de cacao şi ciocolată – Bruxelles, Belgia
Belgienii sunt recunoscuţi în lume pentru dulciurile minunate, prin urmare aceştia îşi încântă vizitatorii cu un muzeu dedicat ciocolatei. Muzeul este un tribut adus istoriei boabelor de cacao şi a ciocolatei. Cu alte cuvinte, un muzeu dedicat gustărilor zeilor. În civilizaţia mayaşă exista chiar şi un zeu de cacao, numit Ek Chuah, protector al recoltelor, arborele de cacao fiind considerat un arbore sacru, plantat încă din timpuri primordiale.
În acest muzeu turiştii pot afla lucruri indedite, cunoascute doar de adevăraţii maeştri, despre istoria şi modul de preparare a ciocolatei, pot vedea sculpturi din ciocolată şi se pot delecta cu dulciuri de o calitate superioară. După ce veţi vizita muzeul, vă veţi da seama de ce un belgian consumă anual aproximativ 9 kg de ciocolată. Păi cu asemenea ciocolată delicioasă…situaţia este de înţeles!
Adulti 5.50 €, intrarea libera pentru copiii sub 12 ani
Muzeul Heineken – Amsterdam, Olanda
De la iubitorii de ciocolată trecem la iubitorii de bere. Muzeul Heineken se află în incinta unei fabrici de bere, care nu mai este funcţională de ceva timp. Cu toate acestea locul este unul perfect pentru a afla diverse informaţii despre originea berii până la modul complex de preparare a produsului. Interiorul muzeului este impresionant, deşi nu arată a muzeu ci mai degrabă a pub, aşadar este un loc perfect de relaxare, dar în acelaşi timp aveţi posibilitatea de a observa artefacte de genul butoaielor în care se fermenta berea, până la tehnologia avansată, utilizată în ziua de azi. Distracţia nu se termină aici, ca vizitator ai parte activităţi interactive (pe lângă berile gratuite) aveţi oportunitatea de a îmbutelia o bere sau chiar de a crea berea proprie. Nu rataţi acestă experienţă inedită, ce promite aflarea secretului berii Heineken şi nu uitaţi să consumaţi alcool cu măsură!
Muzeul Cârnaţilor – Berlin, Germania
Persoanele care iubesc berea, dar şi mâncarea, vor fi de acord cu următoarea afirmaţie: lângă o bere bună merg nişte cârnăciori buni, nu? Nemţii cu siguranţă cred asta! Şi pentru că iubescatât de mult minunatul preparat, cârnatul, era perfect normal să creeze un muzeu în dedicat acestuia, precum şi sosului picant care îl servim. Cârnaţii de porc cu sos picant de curry reprezintă mâncarea tradiţională a germanilor. În muzeu, vizitatorii pot afla întreaga istorie a cârnatului, pot asculta sfârâitul preparatului pe grătar, pot admira o canapea în formă de cârnat, pot viziona filme despre „Currywurst”(cârnatul cu curry), sau se pot juca de-a vânzătorii din spatele tejghelelor. Singurul dezavantaj este acela că germanii nu vor să dezvălui secretul preparării cârnaţilor expuşi în muzeu.
Muzeul Diavolului – Kaunas, Lituania
O vizită în Lituania poate fi o experienţă incredibilă. Dar dacă v-aţi propus să mergeţi în această ţară pentru a-i explora arhitectura, vă recomand să nu alegeţi ca anotimp iarna pentru că puţinele ore de lumină nu vă vor ajuta să descoperiţi misterele Lituaniei.
Oricărui vizitator îi este permis să aducă un diavol pentru a îmbogăţi colecţia muzeului. Aşa că veţi fi surprinşi de colecţia impresionantă (aproximativ 3000) şi foarte diversificată de diavoli din toate colţurile lumii. Printre diavoli întâlnim creaţii clasice ale unor artişti, obiecte de folclor, de uz casnic sau chiar artă modernă cu mesaje antisociale.Toată ideea a început undeva
în 1906 la iniţiativa pictorului Atanas Zmuidznavicius, care a decis în testamentul său, ca muzeul să fie lăsat statului. Una dintre cele mai controversate statuete îi înfăţisează pe Stalin şi Hitler, dansând peste nişte rămăşite umane.
Muzeul Erotismului – Paris, Franţa
Odată ajuns în Paris, nu trebuie să te limitezi la partea romantică a minunatului oraş, ci trebuie să îţi acorzi şansa de a explora şi latura erotică a acestuia. O vizită în cartierul Pigalle îţi va îmbogăţi considerabil experienţa: de la faimosul cabaret Moulin Rouge la numeroase sex-shopuri, baruri de striptease, până la un muzeu inedit dedicat erotismului.
Muzeul a fost amenajat în spaţiul unui fost cabaret, iar acum găzduieşte colecţia privată de artă erotică a lui Alain Plumy şi Joseph Khalif, dar ocazional au loc şi expoziţii ale artiştilor francezi şi străini.
Vizitatorii sunt încântaţi cu sculpturi care ilustrează plăcerea şi senzualitatea datate din perioade istorice străvechi, din zone precum Nepal, China, India, Thailanda, dar şi Europa. În muzeu există desemenea benzi desenate erotice, filme pornografice alb negru, cărţi vechi de educaţie sexuală, tablouri şi documente provenite din bordeluri, portrete nud şi fotografii.
Muzeul Creioanelor – Cumbria, Anglia
De la plăcerile celor mari ajungem şi la plăcerile celor mici. Iubitorilor de desen, în special copiilor, le este dedicat în Anglia un alt fel de muzeu. Spre surprinderea noastră nu este unul cu desene, ci cu numeroase tipuri de creioane. Muzeul este amenajat în interiorul unei fabrici de creioane. Vizitatorii au ocazia de a afla lucruri neştiute cu privire la istoria şi originea creioanelor, tot aici veţi găsi şi diverse dispozitive utilizate la producţia creioanelor din diferite perioade. Cei din Cumbria susţin că în această regiune a fost decoperit prima dată grafitul utilizat la fabricarea creioanelor.
Vizita la muzeu oferă activităţi interactive care vor menţine interesul părinţilor şi celor mici. Şi cum acestora le place la nebunie să coloreze, vor vedea în muzeu şi cel mai lung creion colorat din lume. La plecare, nu uitaţi să treceţi pe la magazinul muzeului unde vă puteţi personaliza creioanele!
Muzeul Toaletelor – New Delhi, India
Până la urmă, arta postmodernă înseamnă orice lucru care poate fi transformat într-o operă complexă, care poate impresiona. Astfel, locuitorii Indiei s-au gândit la un muzeu plin de originalitate: Muzeul Toaletelor. Fondatorii doresc o popularizare a cunoaşterii în domeniul igienei şi sănătăţii, a importanţei canalizării şi apariţiei toaletelor moderne în viaţa omenirii. De la exponate care înfăţişează toaletele utilizate în anul 2500 î.e.n., la mobilier de baie, oale de noapte, bide, cloşete ce ilustrează istoria toaletei, muzeul găzduieşte şi o parte care se referă la activitatea organizaţiei Sulabh International Social Service Organization, organizaţie ce are ca scop educarea populaţiei cu privire la instalarea toaletelor cu costuri reduse în zonele urbane şi rurale. Trebuie să încurajăm această iniţiativă, care deşi poate crea amuzament este o măsură necesară în India ţinând cont de obiceiurile mai puţin igienice ale localnicilor. Muzeul Toaletelor este parte a demersurilor organizaţiei de a sprijini îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei în ţările în curs de dezvoltare.
Muzeul Funeraliilor – Houston, SUA
Evident gândul la o asemenea locaţie nu creează entuziasm, însă Muzeul Funeraliilor are drept scop celebrarea bogatei istorii a industriei pompelor funebre în America. Pentru cei interesaţi, muzeul poate fi într-adevăr captivant. Acesta oferă vizitatorilor o expoziţie consacrată înmormântării papilor, realizată în colaborare cu Vaticanul; o secţiune dedicată artei îmbălsămării cadavrelor în timpul Războiului Civil; un atelier de coşciuge din anul 1900 reconstituit; iar cei care doresc ceva extravagant pentru propria înmormântare pot vedea modele inedite de coşciuge luxoase, cu un design plin de fantezie, în formă de avion, maşină, pasăre sau peşte. Oricât ar fi de incredibil, nu este recomandat persoanelor slabe de înger!
Material realizat de Madalina Misu