Carte: Bărbați care urăsc femeile de Stieg Larsson

Stieg Larsson, fost jurnalist suedez, a murit în 2004, la vârsta de 50 de ani, imediat după ce apucase să-i predea editorului său Millenium, o serie de trei romane, care însumează 1935 de pagini.

Trilogia Millenium s-a vândut în peste 40 de milioane de exemplare în întreaga lume. Pe baza acestui roman s-a realizat ecranizarea suedeză a filmulului “The Girl With The Dragon Tattoo”, în regia lui Niels Arden Oplevcare. Filmul a apărut în România, pe marile ecrane, în septembrie 2010. În 2011, filmul a fost pregătit  la Hollywood, într-o nouă ecranizare a romanului, cu Daniel Craig în rol principal și a rulat în cinematografe la sfârșitul anului 2011.

Subiectul principal al cărții este găsirea nepoatei lui Henrik Vanger, Harriet Vanger, dispărută fără urmă. Henrik îl angajează pe Mikael Blomkvist, un jurnalist concediat de la Millenium, publicația pentru care lucra,  pentru a ancheta cazul neobișnuit. Blomkvist se mută pentru câteva luni din orașul în care locuia, pe insula de unde a dipărut tânăra. El începe ancheta, deși nu este convins că va găsi vinovatul.

Însă, cu timpul,  face legătura cu un lanț de crime terifiante săvârșite cu peste 40 de ani în urmă. Pentru că misiunea se îngreuna pe zi ce trecea, Blomkvist își aganjează un ajutor, pe Lisbeth Salander, o tânară de 24 de ani, cu aptitudini de hacker și cu o inteligență uimitoare. Împreună, Mikael Blomkvist și Lisbeth Salander, descoperă un detaliu omis până atunci, care îi conduce spre un secret incredibil, dar și spre vinovat.

Concluzii: Cartea are un farmec deosebit, ea acaparează cititorul, astfel încât nu te lasă să o mai lași din mâini. Deși reclamele sunt des întâlnite, ele sunt justificate, așa cum scrie The Times: “Toată reclama este pe deplin justificată… Romanul este desăvârșit din toate punctele de vedere – personaje, poveste, atmosferă.”

Andreea Georgiana Cristea