Mă dau în vânt după cumpărături

Dacă ar putea să poarte toată lumea haine noi în fiecare zi, depresia nu ar exista. (Rebecca Bloomwood)

 

Mă dau în vânt după cumpărături  este prima carte din seria autoarei Sophie Kinsela, serie care o are ca personaj principal pe simpatica shopaholică Rebecca Bloomwood, care se luptă cu mania ei de a face cumpărături oriunde și oricând, indiferent dacă are sau nu nevoie de acele lucruri și mai ales dacă îi ajung sau nu banii pentru a le plăti. Cartea este atât de amunzantă și de optimistă, că odată ce o citești pe prima, trebuie să le citești pe toate.

 

Cartea surprinde alegerile amuzante pe care le face eroina atunci când face cumpărături, încercând să se autoconvingă de fiecare dată cât este de necesar obiectul pe care îl cumpără, fără de care nu mai poate trăi, fie că este o carte de bucate din India, o eșarfă sau un pix lanternă. Mai mult decât atât Rebecca sau Becky, așa cum este alintată în carte, nu poate face o alegere obiectivă atunci când cumpără ceva și pentru că nu este dispusă să facă niciun fel de compromis, alege să cumpere câte două produse de același fel, dar în culori diferite. Teoria după care se ghidează Becky este aceea că răspunsul tuturor problemelor se află în cumpărături.

 

Ironia principală a cărții este că deși Becky nu își poate gestiona cu succes finanțele, ajunge să dea sfaturi cu privire la problemele finaciare ale altora, prin intermediul ziarului unde deține o rubrică.

 

Rebecca Bloomwood și-ar deschide 1000 de carduri, ascunzând toate somațiile trimise de bănci, încercând o sumedenie de eschivări. Ajunge chiar să se ascundă în casa părinților ei, pentru a-l evita pe Derek Smeath, managerul băncii, spunând despre acesta că este un hărțuitor.

 

Becky devine chiar vedetă a televiziunii naționale, fiind văzută ca un guru al problemelor financiare în Marea Britanie, după discursul ținut la o emisiune.

 

Romanul Mă dau în vânt după cumpărături este o lectură simpatică, ce transmite ideea că având întotdeauna puțin optimism, poți trece peste orice fel de probleme.

 Denisa Cristache 

Sursa foto: google.com