Cartea de vizită virtuală sau vCard, cartea de vizită cu un QR code atașat, Cyber Tag (cartea de vizită cu NFC) denumită și cartea de vizită inteligentă sunt instrumentele de marketing moderne. Ele sunt editate și deținute într-un singur exemplar.
Odată cu reluarea evenimentelor în format fizic, s-a păstrat -pe buna dreptate- limitarea contactului fizic la minimum posibil. Schimbul clasic de cărți de vizita a fost practic anulat. Totuși, nu poți retine datele a zeci de persoane participante la un eveniment. Și de data aceasta, prietenul omului, smartphonul și-a dovedit eficiența și a facilitat schimbul de informații.
Cartea de vizită virtuală sau vCard
vCard este o carte de vizită electronică, o modalitate rapidă și practică de a face schimb de informații personale și profesionale pe Web: nume, număr de telefon, adresă fizică și de e-mail, denumire companie, logo etc.
La fel ca semnătura din e-mailuri, un vCard este un vector de comunicare.
La locul de muncă, vCard-urile sunt adesea atașate la e-mailuri.
Este necesară utilizarea unui software de e-mail (Outlook, Thunderbird) deoarece o mare parte a webmail-urilor nu gestionează acest tip de fișier. Acesta este modul în care aceste Vcard-uri sunt utilizate în mod special în setările profesionale. De curând Vcard a fost folosit și de dispozitive mobile, cum ar fi telefoanele mobile sau GPS, precum și de serviciile de mesagerie instantanee precum Skype.
Cyber Tag (cartea de vizită cu NFC) denumită și cartea de vizită inteligentă se utilizează prin apropierea de un smartphone
NFC (Near Field Communication) sau comunicare în câmp apropiat, este o tehnologie bazată pe identificarea prin frecvență radio RFID ce permite smartphone-urilor și altor dispozitive să comunice între ele prin atingere sau apropiere, la o distanță mai mică de 10 cm. Pentru ca transferul să funcționeze, ambele dispozitive trebuie să dețină un cip NFC.
Mai simplu spus, nu mai înmânăm o carte de vizită, ci doar o transmitem prin intermediul smartphonuui, fie că pe un mesaj obișnuit, fie prin apropierea mobilelor « emițătorului » și « receptorului ». Mesajul transmis intre cele două telefoane fiind un QR code care conține toate informațiile pe care emițătorul dorește să le facă publice. Este vorba nu doar despre datele înscrise pe cartea de vizita clasică, ci și -de exemplu- trimitere la contul de Linkedin al « emițătorului », date referitoare la evenimentul dorit sau o o prezentare profesională amplă a acestuia ( de exemplu mapa de presă).
Cartea de vizită cu un QR code atașat
Cu un cod QR vCard Plus pe cartea dvs. de vizită, potențialii dvs. clienți și angajatori vă pot adăuga detaliile pe orice dispozitiv mobil fără a fi nevoie să introduceți nimic manual. Scanează, salvează și gata.
În ultimii ani, noile tehnologii au devenit asociate cu aceste carduri esențiale.
Ce este un cod QR?
Un cod QR este un cod bidimensional care constă din pixeli negri pe un fundal alb în formă de pătrat. Versiune nouă a vechiului cod de bare, plusul său este că poate conține mii de caractere și acesta este ceea ce îl face unic. Fiind una dintre cele mai recente descoperiri ale noii tehnologii, tot ce trebuie să faceți este să scanați codul QR cu un software adecvat pentru a accesa instantaneu informațiile pe care le conține.
QR pentru rețelele sociale
Extinderea audienței pe rețelele sociale prin QR code.
În mod similar, un cod QR pentru rețelele de socializare pe platformele de rețele sociale vă poate crește numărul de urmăritori și îi poate menține la curent cu cele mai recente lucrări, știri și evenimente.
Postați un QR code cu cel mai recent proiect de amenajare interioară, cea mai noua prezentare de modă, sau ultimul podcast.
Dați plus-valoare muncii și creatiitatii dvs.
Cu un cod QR URL dinamic, se pot lega cărțile de vizită la portofoliul tău, blogul sau chiar proiectele profesionale curente, ideale pentru freelanceri. Dacă sunteți în domeniul muzicii, puteți adăuga un cod QR MP3 pentru a vă partaja muzica împreună cu cartea de vizită. Și cu un cod QR PDF, poți să atașezi CV-ul sau orice alt fișier PDF, astfel încât să nu fii nevoit să iei în jur tone de documente.
Deci, atașați un QR code URL dinamic la prezentarea proprietății din portofoliul dvs. (aceasta poate conține planuri, poze, descriere, filmare, etc).
Business QR code
Cu un cod QR Business pe cărțile dvs. de vizită, vă informați instantaneu cliențîi potențiali sau fideli despre programul dvs. de deschidere, adresa dvs., datele dvs. de contact, profilurile dvs. de pe rețelele de socializare sau îi puteți ghida pentru a ajunge la sediul dvs. Dacă afacerea dvs. are o prezență online, puteți adăuga un buton care leagă site-ul dvs., o galerie de imagini sau orice site web.
Scurt istoric al cărților de vizită
Primele cărți de vizita au apărut în secolul XV, în China, iar scopul lor era acela de a-ți anunța vizita în casa cuiva. Aceste “bilete de vizită” erau trimise prin intermediul majordomului, într-un mod solemn. Cărțile de vizita din acea perioada erau scrise de mână, cu o caligrafie frumoasă și cuprindeau numele expeditorului și titlul acestuia. În general erau folosite ca o formă de auto-promovare pentru clasele superioare.
Mai apoi, au apărut și în Europa, mai exact în Franța, în vremea domniei Regelui Ludovic al XIV-lea. Principala lor întrebuințare era ca și cărți de comerț, ele conținând harta sau alte elemente care ghidau cumpărătorii către punctele comerciale.
În secolul XVII au apărut cărțile de vizită comerciale și în Anglia, acestea având forma unui material publicitar care conținea, ca în cazul cărților comerciale din Franța, o hartă cu ajutorul căreia clienții erau ghidați către punctele comerciale. Scopul principal era de a facilita găsirea locurilor de comerț, deoarece în acea perioada încă nu era implementat un sistem de numerotare al străzilor.
În primele decenii ale secolului XVIII a apărut litografia, iar cărțile de vizita au început să fie tipărite color, fiind posibila chiar imprimarea a diferite imagini. Odată cu aceasta evoluție a început să crească popularitatea cărților de vizita comerciale, deoarece erau considerate că fiind cea mai eficientă metodă de promovare, datorită orientării cititorului către comerciant. Acestea aveau un rol asemenator cu efectul mass-media din zilele noastre.
În secolul XIX tehnologia de printare a devenit tot mai perfomanta, cărțile de vizita începând să își schimbe forma. Ele au început să conțină informații mai concrete, cum ar fi numele persoanei care deține cartea de vizita, funcția acestuia sau titlul deținut, compania în cadrul căreia lucrează și alte informații de contact relevante.
Sursa :
https://separametrersurlatoile.wordpress.com/2012/12/18/quest-ce-quune-vcard/
https://www.itip.ro/blog/marketing/utile/scurt-istoric-al-cartilor-de-vizita
https://www.cartevisite.com/blog/il-interessant-mettre-qr-code-carte-visite/