Printre avantajele mersului la saună se numără detoxifierea corpului, hidratarea tenului, relaxarea muşchilor şi eliberarea stresului. Mersul la saună este recomandat tuturor vârstelor deoarece întăreşte sistemul imunitar şi reglează o serie de funcţii ale organismului. Este probabil ca finlandezii să fi construit prima saună cu lemne acum mai bine de 2000 de ani, aceasta fiind săpată în interiorul unei coline. Ulterior saunele au fost construite pe pământ, folosind buşteni de copaci
În timpul petrecut în saună ritmul cardiac creşte, fiind echivalent cu cel din timpul efortului fizic. Persoanele care se confruntă cu o circulaţie proastă a sângelui pot frecventa sauna pentru rezultate vizibile.
Sauna uscată are o umiditate scazută, de 5 – 10%, iar temperatura din cameră se poate ridica la peste 90 grade Celsius. Nu se toarnă apă peste pietrele fierbinţi din cameră.
Majoritatea recomandată mersul la saună de trei ori pe săptămână sedinţele având durata de 20 de minute. Acesta însă nu este o regulă şi înainte de a stabili un program este recomandat să îţi consulţi medicul de familie.
Durata ar trebui să fie între 5 şi 20 de minute. Înainte de a intra la saună este bine să faci un duş cald, deoarece în acest mod se vor deschide porii, iar la finalul şedinţei vei pleca cu o piele hidratată. Duşul este recomandat şi pentru a stabiliza temperatura corpului.
Deşi căldura are un efect terapeutic recunoscut, poţi să adaugi şi alte elemente cum ar fi diversele arome relaxante care au un efect mai puternic, datorită căldurii uscate. Eucaliptul este ideal pentru răceală, lavanda pentru relaxare, iar pentru energizare este recomandată esenţa de portocală. Se mai pot folosi si aromele de pin, dafin şi cimbru. De asemenea, căldura ajută la absorbţia diverselor creme în piele, într-un timp mult mai scurt.
Nu este însă recomandat să exagerezi, mersul mult prea des poate avea şi efecte nedorite ducând la diverse afecţiuni ale pielii şi ale părului. În timpul saunei este recomandat ca părul să fie acoperit cu un prosop iar după să se folosească o loţiune hidrantantă pentru piele.
Sauna este interzisă în caz de traumatisme recente, afecţiuni dermatologice, neurologice, circulatorii, boli genitale,inflamatorii graviditate, infecţii generale febrile, virale sau bacteriene, hipertiroidism, tumori sau boli venoase cronice.
Cristina Mîrzoi
Sursă foto: medicoreha.de