Cât de predispus eşti la maladiile endocrinologice?

Sistemul endocrin acționează ca un centru de control pentru organism – este alcătuit dintr-un grup de glande și organe care produc, stochează și secretă hormoni, care sunt eliberati în fluxul sangvin pentru a ajuta la funcţionarea normală a corpului. Tulburările sistemului endocrin pot fi sunt cauzate de „bagajul” nostru genetic, insa altele sunt influentate de stilul nostru de viaţă si, prin urmare, pot fi prevenite.

Cele mai frecvente afecţiuni endocrine

Dintre multiplele disfuncţii endocrine, cele mai frecvente sunt cele care legate de pancreas sau glandele tiroidă, pituitară sau suprarenale:

–          acromegalia – supraproducţia hormonilor de creştere şi de prolactină.

–          boala Addison şi sindromul Cushing – se referă la modificările nivelurilor de hormoni produşi de glandele suprarenale.

–          diabetul zaharat – apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu răspunde în mod adecvat la insulină.

Aceste tulburari pot fi influentate de numerosi factori, printre care se numara:

  • factorii de mediu sau nutriţionali – cum ar fi lipsa de iod întâlnită în cazul hipotiroidismului, care pot influenta producţia de hormoni.
  • factorii genetici – care joacă un rol important în tulburările endocrine în mod special în cazul diabetului zaharat, dar şi în tiroidită autoimună sau tiroidita Hashimoto, hipertiroidie, hipotiroidism, boala Graves.
  • prezenţa unor tumori – cauza care stă la baza tulburărilor endocrine poate fi legată de creşterea sau prezenţa unei tumori a unei glande.

Cum pot preveni o maladie endocrină?

Stilul nostru de viaţă ne influenţează direct sănătatea. Fiecare acţiune a noastră are repercursiuni asupra sănătăţii noastre. Iată câteva obiceiuri care predispun la maladii endocrinologice:

  1. Lipsa somnului

Programul încărcat şi stresul te pot determina să ai ore de somn neregulate, iar acest fapt are un impact puternic asupra organismului tău. Somnul este foarte important pentru reglarea bioritmului hormonal şi neurologic, dar şi pentru stimularea refacerii unor ţesuturi. Somnul sau odihna între alte ore decât cele corespunzătoare bioritmului duc in timp la reale dezechilibre ale corpului uman. Printr-un program dezordonat de somn organismul devine predispus la dezechilibre endocrine (tiroidiene, pancreatice, genitale etc.).

  1. Dieta dezechilibrată

Organismul are nevoie de vitamine, minerale, proteine, glucide, lipide, antioxidanţi şi alţi nutrienţi pentru a-şi desfăşura activitaţile permanente ale ţesuturilor.

Obiceiul de a consuma produse de tip fast food, sau chiar de a sări peste unele mese poate atrage dezechilibre în lanţ care favorizează apariţia a numeroase boli, printre care se număra diabetul sau obezitatea.

  1. Sedentarismul

Tendinţele acuale de stil de viaţă predispun la sedentarism. Multe persoane aleg cu totul alte activităţi în timpul liber decât un program de miscare.

Mişcarea prezintă numeroase beneficii pentru organism, stimulând în primul rând vascularizarea tuturor ţesutuilor, oxigenarea, nutriţia celulară şi prevenind obezitatea şi alte numeroase boli.

Asigură-te că stilul tău de viaţă nu îţi influenţează negativ sănătatea!

Odată ce un organ sau o glandă este atacată, întreg organismul resimte consecinţele, iar de acolo recuperarea devine dificilă. De aceea, pentru prevenţie, este foarte important să vă cunoaşteţi istoricul familiei voastre, să aveţi grijă la alimentaţie și în general la stilul de viață şi să faceţi analize şi controale periodice”, explică Dr. Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie şi imagistică medicală şi doctor in ştiinte medicale, in cadrul Donna Medical Center.

Donna Medical Center este o clinică dedicată sănătăţii femeilor specializată în depistarea cancerului mamar şi a colului uterin, precum şi în diagnosticarea afecţiunilor ginecologice și endocrinologice. Expertiza şi ultraspecializarea medicilor se concretizează în servicii medicale profesionale care au ca scop evaluarea corectă a stării de sănătate a pacientelor printr-un diagnostic precis şi rapid.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi http://www.donna-medicalcenter.ro, http://www.facebook.com/donnamedicalcenter?ref=ts&fref=ts şi blogul www.cancersan.blogspot.com

Donna Medical Center este localizat in cladirea ILION din Str. Traian nr. 234, et.1, sect. 2, Bucuresti si functioneaza de luni pana vineri, intre orele 9.00 – 20.00. Consultatiile se fac pe baza de programare online pe www.donna-medicalcenter.ro  sau la telefon 021/252.32.32, 021/252.32.33, 0374.080.008.