Obezitatea este in egala masura o boala fizica, dar si psihologica, iar la o cercetare mai atenta vom observa ca problemele psihologice nu doar ca pot prefigura dezvoltarea obezitatii, dar ele sunt intrinseci incercarilor de a pierde in greutate. De aceea, medicii de la Spitalul Sf. Constantin din Brasov, centru de excelenta in chirurgia obezitatii, apreciaza ca unul dintre cele mai importante aspecte in procesul de schimbare a stilului de viata si revenirea la o greutate normala este tocmai sustinerea motivatiei si ridicarea moralului persoanei in cauza.
Prin urmare, suportul familiei si a prietenilor apropiati, la fel si grupurile de sustinere pentru persoanele care sufera de aceasta afectiune si aleg sa lupte impotriva ei cu ajutorul chirurgiei bariatrice – cum este Clubul Bariatric de la Spitalul Sf. Constantin Brasov – contribuie in mare masura la atingerea greutatii dorite si revenirea la o viata normala.
„Baza etiologica a tulburarilor alimentare si a obezitatii sta, de obicei, intr-o combinatie de factori psihologici, de mediu, genetici si biologici. Indivizii care sufera de tulburari psihologice (de exemplu depresia, anxietatea sau tulburarile de alimentatie) pot prezenta dificultati in a controla consumul de alimente, de a se limita la o cantitate adecvata si a-si mentine o greutate sanatoasa. Vom observa ca multe persoane care sufera de obezitate trec prin urmatorul ciclu: tulburari de dispozitie, supraalimentare si, ca urmare, cresterea in greutate. Deseori, pe fondul stresului sau anxietatii ridicate persoanele mananca mai mult decat intr-o situatie in care anxietatea este redusa si se pare ca la persoanele obeze orice tip de emotie poate sa mareasca consumul de alimente”, a declarat domnul doctor Serban Vasile, medic primar chirurg in cadrul Sectiei de Chirurgie Generala a Spitalului Sf. Constantin din Brasov.
Mancatul excesiv, mecanism de aparare
Adesea, mancarea este folosita ca un mecanism de aparare de catre cei care au probleme cu greutatea, mai ales atunci cand sunt tristi, nelinistiti, stresati, singuri si frustrati. Cand sunt intr-o dispozitie proasta apeleaza la mancare si chiar daca se simt bine pe moment, cresterea in greutate va provoca ulterior o disforie generala din cauza inabilitatii lor de a-si controla emotiile. De aici va rezulta sentimentul de vina, care este foarte posibil sa reactiveze ciclul, ducand la crearea unui model: depasirea tristetii prin mancare.
De multe ori persoanele obeze au incercat sa piarda din kilogramele in plus, avand succes foarte putin sau deloc. Esuarea incercarilor lor de a slabi a dus la descurajare, frustrare, pierderea sperantei si pesimism in ceea ce priveste posibilitatea de a slabi pe cont propriu pe viitor. In acest caz, o prima reactie este supraalimentarea, ca urmare a dietei anterioare, uneori chiar a infometarii. Apoi, urmeaza incetinirea metabolismului si arderea unui numar tot mai mic de calorii. Drept efect, greutatea corporala devine mai mare, la fel ca frrustrarea si sentimentul de neajutorare.
O noua viata cu ajutorul chirurgiei bariatrice
Deloc surprinzator este faptul ca pierderea semnificativa in greutate, de obicei prin intermediul chirurgiei bariatrice, ofera beneficii atat din punct de vedere medical, cat si psihologic. Starea de spirit se imbunatateste, creste stima de sine, motivatia si se imbunatateste relationarea cu cei din jur.
Prin micsorarea stomacului, chirurgia obezitatii contribuie, de asemenea, la constrangerea pacientului de a adopta o dieta mai sanatoasa si in general un stil de viata mai sanatos. „Metoda Gastric sleeve nu limiteaza doar cantitatea de alimente ingerate, ci schimba radical obiceiurile alimentare; de exemplu, in urma interventiei pacientii nu mai pot tolera bauturi carbo-gazoase, alimente prajite in exces, mancaruri nesanatoase de tip fast food si renunta treptat la acestea in favoarea consumului de lichide si mancaruri sanatoase”, spune domnul doctor Serban Vasile.
In acest sens, “Clubul Bariatric Brasov”, unicul proiect gratuit de consiliere pe probleme de obezitate din Romania, s-a dovedit a fi un real ajutor pentru pacienti inainte de operatie, in pregatirea moralului pentru interventia de micsorare a stomacului, dar si ulterior, in adoptarea unui stil de viata sanatos si pierderea kilogramelor in plus. Acesta este singurul loc in care pacientii operati de obezitate se pot intalni cu medici si nutritionisti, iar cei care nu s-au operat inca pot vedea “pe viu” rezultatele chirurgiei, intalnind echipa medicala si colegii operati, beneficiind de sustinere morala si sfaturi venite direct de la specialisti.