Oare vremea marilor inventatori a trecut? Noi nu prea credem. Fiecare secol se caracterizează prin invenţii ce au stârnit interesul tuturor, revoluţionând o lume întreagă. Secolul XXI este şi el un secol al invenţiilor, s-au descoperit şi inventat o mulţime de lucruri care au un rol important în schimbarea stilului de viaţă al omenirii.
Noi am ales 10 dintre ele, însă lista rămâne deschisă.
YouTube
Am ales să începem cu canalul de distribuit clipuri, youtube.com Greu de crezut? Youtube a fost inventat în anul 2005, în februarie, de către Steve Chen, Chad Hurley şi Jawed Karim, cu intenţia de a împărtăşi şi a viziona videoclipuri originale, din întreaga lume. Toată lumea îl foloseşte, este poate cea mai bună invenţie a secoluluu XXI, spaţiul unde găsim videoclipuri, ascultăm cele mai noi melodii şi vedem tutoriale.
Florile cu sunet
Aceste flori sunt inventate de nimeni altcineva decât de japonezi. Florile, odată introduse în vaze electronice, vor deveni difuzoare şi vor imita sunete. Bobinele electronice de la baza vazei se conectează la TV, radio, computer sau CD player iar sunetul va trece prin tulpină şi va fi emanat de petalele florilor. Japonezii nu se opresc aici. Ei intenţionează să creeze o floare cu un speaker pentru a permite oamenilor să converseze cu plantele lor.
Maşini alimentate cu hidrogen
Din moment ce oamenii iubesc maşinile şi nu ar putea trăi fără ele, este greu de imaginat faptul că maşinile ar putea să dispară curând. Maşinile vor avea concurenţă cu cele bazate pe hidrogen care vor avea aceeaşi putere ca maşinile pe bază de combustibil.
Automatizarea
Până la sfârşitul secolului XXI, absolut tot din casă va efectua orice sarcină fără ca tu să depui nici cel mai mic efort. Acest lucru este posibil datorită roboţilor. De asemenea, oraşe întregi vor funcţiona având la bază un calculator. Acest lucru va fi cu adevărat util, oamenii vor avea mai mult timp pentru viaţa lor personală.
Robotizarea
Se estimează că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, roboţii vor deveni ceva cu adevărat comun, obişnuit şi, mai ales, foarte util. Roboţii vor fi în stare să practice până şi cele mai grele sau plictisitoare sarcini precum: stingerea unui incendiu, păzirea casei, plimbarea câinelui, activităţile gospodăreşti etc. Vor fi totuşi dependenţi de programarea şi de întreţinerea umană.
Ingineria genetică
Sună interesant. Embrionul uman va putea fi proiectat genetic: părinţii îşi vor putea alege sexul copilului, inteligenţa, culoarea ochilor sau a părului. Dar asta nu se opreşte aici, vor putea fi proiectaţi şi embrioni, din regnul animal. Totul va fi posibil, inclusiv îmbinarea a două fire de ADN de la tipuri diferite de animale. Interesant, nu?
Transporturi hipersonice
Evoluţia vitezei va fi din ce în ce mai mare. Oamenii vor putea călători pe distanţe mari, cum ar fi Londra-Tokyo, la viteze atât de mari încât vor putea ajunge la destinaţie în 2 ore. Ar fi foarte util mai ales celor care călătoresc în interes de afaceri, ar avea timp şi pentru familiile lor. Imaginaţi-vă: o persoană ar putea zbura de la Boston într-o după-amiază, ar putea lua masa de prânz la Tokyo, iar seara să fie acasă.
Energie pe gratis
Până la sfârşitul secolului XXI va putea fi posibilă achiziţionarea energiei de la surse non-poluante, cum ar fi cărbunele, gazul, petrolul. Şi lista nu se opreşte aici. Energia va putea veni din mai multe surse: eoliană, biomasă, energie nucleară, geo-termic. Rămâne de văzut în viitor ce alte surse şi metode se vor mai descoperi.
Inteligenţa arificială
Este suficient ca roboţii să execute toate sarcinile gospodăriei? Ce aţi spune dacă ei ar putea gândi cum anume să-şi execute mai bine sarcina? Aici intervine marea invenţie a inteligenţei artificale: roboţii for fi capabili să planifice, să gândească şi să decidă. Bineînţeles, nu se vor compara cu creierul uman, dar vor face un mare avans tehnologic.
Clonarea umană
Clonarea e cunoscută din secolul XX. Clonări s-au mai făcut, dar nu şi clonări umane, asta am văzut doar în filme SF. Ei bine, din secolul XXI totul va fi posibil. Nu e neapărat să fie o clonare totală, a unui întreg organism, ci o clonare pentru a înlocui organe bolnave ori membre care lipsesc (cum ar fi o mână – poate fi înlocuită prin clonare cu ajutorul câtorva celule). Ar fi o metodă ce va ajuta tehnologia medicală să evolueze.
Andreea Onofriesei
Sursa foto: