Ce-ar fi dacă ne-am inventa propria viață?

Ce-ar fi dacă ne-am inventa propia viață? de Jacques Salomé

Problemele de comunicare sunt adesea cauza nefericirii şi a singurătăţii noastre. Cum să-ţi dezvolţi intuiţia? Cum să îndrăzneşti să îi spui „nu“ persoanei iubite? Cum înveţi să păstrezi o relaţie importantă? Cum să te respecţi în fiecare zi? Autorul ne propune, bazându-se pe bogata sa experienţă în domeniul relaţiilor interumane şi pe numeroase exemple din viaţa reală, metode prin care ne putem reinventa viaţa, nu în funcţie de ceilalţi, ci de noi înşine şi de adevăratele noastre aspiraţii.

Pentru fiecare situaţie şi întrebare, el sugerează piste şi experienţe noi ce ne vor ajuta să ne reconstruim propria viaţă, să fim mai fericiţi, oferindu-ne o extraordinară lecţie de viaţă şi de încredere.

Fragmente:

„Elanul de viață, o noțiune care, multă vreme a fost pentru mine lejeră și confuză în același timp. Confundăm elanul de viață, această mișcare puternică, această aspirație care mă proteja uneori în afara mea, cu dinamismul meu, cu entuziasmul meu, cu avântul meu, cu plăcerile mele și chiar cu nerăbdarea mea, care la vârsta mea devine și mai nerăbdătoare.

Apoi, fără ca eu să știu, din câte pot să-mi dau seama, această mișcare s-a instalat într-o manieră mai durabilă, mai consistentă, mai prezentă în mine. Ea constituia un fel de osatură care dubla sau însoțea tentativele mele de afirmare, de coerență, de angajament, care dinamiza și mai mult energiile și dorințele mele, dădea corp viselor mele și mă proiecta spre acțiuni total neașteptate…”

„Respectul de sine este legat de coerența, de rigoarea pe care putem să o întreținem între ceea ce noi resimțim și credem și ceea ce realizăm cu celălalt sau acceptăm de la acesta. Respectul de sine nu vine de la ceilalți, nu ne este dat, oferit fără efort, el trebuie construit în noi în fiecare clipă pornind de la valorile noastre și de la alegerile pe care le facem în viața noastră. Respectul de sine nu depinde de opinia bună sau rea despre noi a anturajului nostru. Privirea, judecățile, credințele celuilalt despre noi îi aparțin și îi revin aceluia care dorește să se respecte să le lase… celuilalt.”

curteaveche.ro