Am ascultat şi ne-a plăcut: albumul "808s & Heartbreak", Kanye West

Kanye West a scos în anul 2008 albumul 808 & Heartbreak, realizând o combinație perfectă de muzică, regret și durere, trecând peste barierele conștiienței și ajungând la inima oricărei persoane, prin melodiile sale.

Albumul a venit ca răspuns la problemele din viața sa, moartea mamei sale din cauza unei complicații după o operație estetică și despărțirea de logodnica sa, au făcut din el o persoană puternică dar în același timp l-au sesibilizat, ajung la concluzia că a fost condus prea mult de statutul său de vedetă.

Imediat ce a fost lansat, album a declanșat reacții diverse în rândul fanilor pe diferite bloguri, așadar, dacă unii considerau că melodiile “Heartless” si “Love Lockdown” sunt cele mai reușite, alții întrebau de ce folosește efectul de “Auto Tune” și îl copiază pe T-Pain.

Din punctul meu de vedere efectul este un punct forte, deoarece creionează drama omului din spatele vieții de celebritate, cortina cade, iar Kanye West este văzut așa cum este, un simplu om, copleșit de probleme ca oricare altul, dar în același timp exprimă și puterea ființei de a merge mai departe, de a depăși orice obstacol.

Melodiile din acest album te aduc într-o stare de melancolie chiar și atunci când ești bine dispus, iar basul îți crește pulsul. Poți trece prin trei etape pe parcursul unora dintre melodii: prima este faza de amorțeală, te simți pierdut, deziluzionat, faza a doua, disperarea, atunci când simți că totul este în zadar, că nu mai poți schimba nimic, că tot ce ai clădit se distruge într-o fracțiune de secundă iar faza a treia, trezirea, îți iei inima în dinți și treci granițele disperării, dorința de autorealizare este mai puternică decât orice pierdere catastrofală.

808s & Heartbreak este un album destul de sumbru, însă care merită ascultat și, dacă te vei întreba vreodată care este sensul unor asemenea versuri, sfatul meu este să nu fii atent la ele, treci dincolo de ele, înțelege-le semnificația, nu le lua ca atare, simte versurile la fel cum simți și muzica.

Acest album este foarte diferit de cele anterioare, beat-ul este ușor tensionat, iar elementul de rap nu se face simțit în comparație cu celelalte albume ale sale, este realizat într-o manieră rece prin introspecție. El transformă sentimentele și durerea în versuri atingând elementul cheie a unui artist: unicitatea. Cea mai mare calitatea a lui Kanye West este aceea de a fi imprevizibil.

Melodiile din album sunt legate una de alta și asta se întâmplă pentru că se abordează aceeași temă, spre exemplu, dacă în “Love Lockdown” evidențiază iubirea necondiționată pentru o persoană, iubirea care te seacă de orice element al rațiunii și ești dispus să faci orice pentru respectiva persoană, simți că plutești, dar în același timp întrevezi pericolul, în  “Heartless” vorbește despre iubirea pe care i-o poartă unei femei fără suflet, despre impactul comportamentului derutant al acesteia asupra personalității sale.

Ciclul se încheie cu “See you in my nightmares”, care se axează pe aceeași idee, însă de data aceasta privește cu nepăsare în urmă, eclipsând imaginea unei iubiri trecute și coborârea cu picioarele pe pământ, înapoi în lumea rece și reală.

 De asemenea repetarea unor fraze, subliniază atât tenta aceea melancolică a omului de rând, în  “Welcome to Heartbreak”  deși versurile sunt oarecum absurde, repetarea versului  “I’ve seen it, I’ve seen it before” este o tehnică de autoconvingere, cât și dorința de a sublinia anumite idei, cum ar fi în melodia  “Amazing” sau “Paranoid” ori “Robocop”.

Îți recomandăm să asculți cinci dintre melodiile de pe acest album şi să ne spui părerea, care ți-au plăcut sau nu, de ce?  (“Say you will” “Bad News” , “See you in my nightmares”, “Heartless”, “Coldest Winter”).

Lorena Claudia Dăduţ