Ce delicii culinare nu trebuie să ratăm atunci când călătorim în Grecia

Dacă încă nu te-ai gândit unde vrei să evadezi din aglomerația marelor orașe și de căldura sufocantă a verii, îți propunem să iei în considerare una dintre cele mai frumoase și exotice țări ale Europei, Grecia. Plaje însorite, istorie, zei, mituri și legende din antichitate, Grecia este una dintre destinațiile perfecte pentru o vacanță răcoritoare și relaxantă care te ajută să scapi de monotonia cotidiană. Pe lângă toate aceste aspecte, Grecia este una dintre țările care își încântă turiștii cu un adevărat ansamblu culinar tradițional.

Așadar, dacă ajungi în Grecia nu trebuie să ratezi mâncărurile și băuturile lor tradiționale. Vei vedea că vor ajunge să facă parte din preferințele tale culinare. În tavernele grecești, amenajate în stilul lor simplu, dar pline de spiritualitate poporului grecesc, vei putea gusta din salatele răcoroase și ușoare potrivite pentru perioada verii, vei putea înceraca peștele Mările Egee, Ionică și Mediteraniană sau băturile specific grecești.  Dintre diversitatea de salate pe care le poți găsi aici, nu trebuie să ratezi cunoscuta salta Tzatziki și salata Skordalia.

Salata Tzatziki este o mâncare ușoară făcută din cubulețe de ardei și castraveți dați prin răzătoare, însă ingredientele definitorii acestei gustări sunt iaurtul, usturoiul și, nu în cele din urmă, mărarul care fac din aceasta o gustare delicoasă.Cea de-a doua salată, Skordalia nu se îndepărtează foarte mult de salata Tzatziki. Îngredientul de bază al acestei salate îl constituie cartofii la care se adaugă usturoiul, lamâia, puțin oțet și apă, în funcție de fluiditatea acesteia. Aceste două salate constituie garnitura perfectă pentru pește, fructe de mare, friptură de porc sau vită și nu depăsesc un preț mai mare de 3 Euro fiecare.

Și cum orice masă nu este o masă perfectă dacă nu se încheie cu un desert gustos, atunci trebuie să aveți în vedere și prăjiturile cu specific greces. Printre acestea se numără baklavaua grecească, unul dintre cele mai bogate și dulci deserturi cunoscute. Este o combinație de nuci, zahăr ars, cuișoare și scroțișoară învăluită în valuri subțiri de aluat. O porție de baklava poate  fi cumpărată cu un preț de apoximativ doar 2 Euro.

Dacă te gândești la Germania și rostești cuvântul băutura, atunci în mod cert este vorba despre bere. Dacă te gândești la Franța și rostești cuvântul băutură, atunci în mod cert este vorba despre vin. Ei bine, cand vine rândul Greciei despre ce poate fi vorba? Pentru mulți turiști, unul dintre sinonimele pentru Grecia este Ouzo.

Ouzo este o băutură care umple paharele grecilor încă din secolul al XIX-lea și este făcută din struguri, cereale și diverse  ierburi aromate și condimente precum cuișoare, alune, scorțișoară, mentă, limă.  Ingredientul definitoriu acestei băuturi este anasonul o plantă aromatică care este macerat și adăugată în combinația de celelate ingrediente amintite mai sus. Ouzo este o băutură transparentă ce poate fi combinată cu apă sau gheață, căpătând o culoare albicioasă precum laptele diluat. Nu de puține ori, când veți lua masa la una dintre tavernele grecești veți fi întâmpinat cu un pahar de ouzo din partea casei, iar pe fundal se va auzi ritmul cunoscutului dans al lui Zorba Grecul. Kaaala!

Material realizat de Ionela C. Vacaru

Sursa foto: pinterest.com