Ce este șocul cultural?

Șocul cultural este o modalitate comună de a descrie sentimentul de confuzie și nervozitate pe care o persoană le are atunci când își părăsește cultura familiară pentru a trăi într-o cultură nouă.

Atunci când te muți într-o altă țară, te vei confrunta cu o mulțime de schimbări. La început, schimbările te pot entuziasma și stimula, dar de asemenea, pot să te copleșească. În plus, există posibilitatea să te simți trist, anxios, frustrat și să vrei să te întorci acasă.

Șocul cultural nu este resimțit doar de cei care călătoresc sau se mută într-o țară străină. Orice modificare a împrejurimilor poate aduce sentimentul de șoc culural. Dacă un tânăr părăsește casa familială pentru a merge la facultate, atunci noul mediu și noile experiențe îl pot tulbura.

Totuși, este natural să ai dificultăți în a te adapta unei noi culturi, pentru că oamenii care aparțin acesteia s-ar putea să fi crescut cu alte credințe și valori decât ale tale. Din cauza acestor diferențe, lucrurile despre care vorbesc și modalitățile prin care își exprimă personalitatea pot fi diferite de cele cu care ești obișnuit. Vestea bună este că șocul cultural este temporar.

Ce cauzează șocul cultural?

Pentru a înțelege șocul cultural, trebuia mai intâi să aflăm ce este cultura. Probabil știi că genele determină o mare parte din felul în care arăți și te porți. Ceea ce s-ar putea să nu știi este că mediul din care vii are si el un mare efect asupra aparenței și a comportamentului tău.

Mediul înconjurător nu este doar aerul pe care îl respiri și mâncarea pe care o mănânci; o mare parte din mediul înconjurător este cultură. Cultura este formată din lucruri comune pe care membrii unei comunități le învață din familie, de la prieteni, media, literatură și chiar străini.

Adesea, nu-ți dai seama că înveți aceste lucruri, deoarece ele devin precum o a doua natură- de exemplu, modul în care saluți o persoană atunci când o întâlnești, lucrurile pe care le găsești amuzante, sau poziția ta față de religie.

Diferențele dintre culturi pot face dificilă adaptarea la noile împrejurimi. S-ar putea să te confrunți cu haine, vreme, mâncare, oameni, școli diferite.

Învață limba

În funcție de localitatea din care provii și cea în care te afli acum, există posibilitatea să ai probleme legate de limba nativă. Este o idee bună să devii familiar cu limba respectivă cât de repede poți. Să nu fi capabil să înțelegi ce spun oamenii este aproape la fel de frustrant ca și imposibilitatea de a-i face pe cei din jur să înțeleagă ce spui tu.

Ai însă numeroase resurse care te ajută să exersezi. Multe licee/facultăți au cursuri de limbă. Dacă instuția de învățământ la care studiezi tu nu oferă cursuri de limbă, te poți orienta către centrele din comunitate sau către bibliotecile din zonă. Cărțile sunt și ele o bună resursă. La fel și unele web-site-uri.

Chiar dacă ești familiar cu limba vorbită, există șanse să nu cunoști argoul -limbaj non-formal, care nu este prezent în dicționare. Acesta este unul dintre multele motive pentru care este recomandat să înveți puțin despre cultura locului.

Cum să faci față neplăcerilor

Accentul tău poate fi diferit de al celorlalți. Hainele de asemenea pot fi altfel. Uneori poate fi dificil să fii diferit, în special când ești comparat cu alți elevi, dar există și oameni care vor dori să te cunoască pentru că deosebirile dintre voi par cool. Alții, dimpotrivă, s-ar putea să te necăjească și să-ți facă viața grea.

Dacă cineva te hărțuiește, pleacă- nu da nimănui satisfacția de a te vedea întristat de comentarii răutăcioase. Dacă sâcâielile nu încetează, poți să vorbești despre aceste probleme cu prietenii tăi, rudele sau părinții. Cei care te cunosc și știu ce persoană minunată ești, te vor ajuta să înțelegi că persoanele care fac glume pe seama ta nu au niciun temei.

Familia

Este important să realizezi că unele persoane se adaptează mai repede decât altele la noi culturi. Uneori, membrii familiei îți pot ușura perioada de tranziția și îți vor fi o bună sursă de sprijin și suport. Alteori, familia vrea să te țină prea aproape și să dezaprobe unele schimbări care ar putea surveni în urma acomodării tale cu noua cultură.

Amintește-ți, cheia depășirii șocului cultural constă în înțelegerea noii culturi, dar și în găsirea unei modalități de trai confortabil, păstrând părți pe care le prețuiești din ambele culturi.

Este important să fii tu însuți. Nu încerca să te schimbi prea repede sau prea multe lucruri deodată. Nu trebuie să modifici tot la tine pentru a ieși mai puțin în evidență.

Toată experiența cu care ai venit face parte din tine și te face special. Dacă nu neglijezi lucrurile importante și găsești combinația potrivită între nou și vechi, totul va fi bine.

Lavinia Tole