Cu ce înlocuim zahărul în alimentaţie?

Un foarte cunoscut basm spunea că, odată, demult a fost un împărat care s-a bucurat enorm când fata cea mijlocie i-a declarat ca îl iubește așa cum iubește și zahărul. Tu cât de mult il iubești? Zahărul este un element de bază în alimentaţia noastră, pe care îl consumăm zilnic. Dar oare cât de benefic este pentru organism? Și cu ce îl putem înlocui?

Potrivit unor studii, zahărul este benefic pentru bolnavii ce suferă de Alzheimer sau de alte tipuri de demență. Poate ajuta la stimularea memoriei, iar în momente de stres și de oboseală poate fi un binevenit boost de energie.

Dar același studiu ne arată că un consum ridicat de zahăr poate duce la diabet, obezitate, scăderea imunității, dereglarea metabolismului  și chiar cancer.

Medicii și nutriționiștii, în mod special, recomandă un consum cât mai mic sau chiar zero de zahărului. Și atunci cum îți satisfaci pofta de dulce? Pentru că este cea mai importantă masă a zilei, nu trebuie niciodată să sari peste micul dejun.

Înlocuieşte zahărul din cafea cu un strop de scorțișoară sau de vanilie, îndulceşte fresh-ul de fructe cu miere sau adaugă mango sau piersici pentru gustul dulce.

Bea ceaiul neîndulcit. Cald sau rece, adaugă lămâie sau mentă pentru un gust revigorant.

Îți place toastul cu unt si gem? Înlocuiește gemul cu căpşuni sau cu zmeură pasată. Pot fi proaspete sau congelate. Renunță la cerealele dulci. Înlocuiește-le cu cereale integrale peste care adaugi fructe de pădure proaspete sau uscate.

Fructele sunt cel mai bun înlocuitor al zahărului. Cele mai dulci fructe sunt piersicile, mango, perele, ananasul, prunele, pepenele și strugurii roșii. O gustare ideală între mese.

Încearcă să incluzi în mesele principale legume cu conținut ridicat de zahăr. Cartofii dulci, mazărea, morcovul, porumbul pot satisface nevoia de dulce. Un sautée de ardei roșii sau galbeni cu ceapă poate fi garnitura ideală.

Vrei ceva dulce și răcoritor? Un iaurt natural cu un strop de  pudră de vanilie și fructe uscate este alegerea perfectă. Sau poate un shake cu iaurt, căpșuni și mentă.

Îţi place orezul cu lapte şi în loc de zahăr ai pune fulgi de cocos. Aceasta chiar ar fi o combinaţie inedită şi mult mai sănătoasă. Un desert nou și delicios. Încearcă, în loc de gustarea obișnuită, să ronțăi migdale, nuci, alone sau fructe uscate.

Tu ce alte metode de înlocuire a zahărului cunoşti?

Alexandra Păun