Cu siguranţă aţi auzit măcar o singură dată de noţiunea de responsabilitate socială. Dar ce este ea? O persoană, o organizaţie sau o entitate, responsabile social, acţionează astfel încât să aibă un impact pozitiv asupra societăţii. Atenția la ceea ce se petrece în jur, cât şi un comportamentul etic ar trebui să fie caracteristicile unui organism responsabil, din punctul de vedere social.
Acest concept nu se aplică doar în afaceri sau în economie, ci peste tot. A fi responsabil social înseamnă să eviţi să faci rău, deopotrivă cu a face un bine oamenilor. O persoană poate dobândi această calitate implicându-se în activităţi care au ca scop îmbunătăţirea comunităţii în care trăieşte.
De exemplu, poţi ajuta mediul înconjurător implicându-te în programe care ajută la rezolvarea problemelor de mediu. Poţi să donezi sau să devii voluntar în organizaţii care derulează programe pentru îmbunătăţirea comunităţii. Acestea sunt doar câteva exemple prin care tu ca persoană poţi deveni responsabil social.
În domeniul afacerilor, conceptul poartă denumirea de responsabilitate socială corporativă sau, pe scurt, CSR. De obicei, activităţile pe care le desfăşoară corporaţiile pot afecta, la un anumit nivel, societatea, iar deciziile pot, influenţează într-un mod negativ vieţile oamenilor care trăiesc lângă companii. Tocmai aici intervine rolul responsabilității sociale.
CSR înseamnă să faci afaceri care vor ajuta la îmbunătăţirea vieţii angajaţilor şi vor contribui pozitiv la economia ţării. O corporaţie responsabilă social este capabilă să funcţioneze şi să facă afaceri, contribuind, totodată, la dezvoltarea societăţii, precum şi a oamenilor din companie. Instituţia trebuie să ia decizii, având în vedere și în câştigul companiei, dar şi impactul asupra oamenilor, clienţilor şi angajaţilor valoroşi.
Un exemplu de CSR este dat de faptul că o companie poate ajuta să reducă rata sărăciei într-o comunitate, angajând oameni săraci, chiar dacă sunt subcalificaţi pentru postul respectiv.
A şti ce înseamnă CSR este important pentru orice afacere sau corporaţie. Sunt numeroase modalităţi prin care putem ajuta societatea. Acest lucru se poate face prin educarea oamenilor şi a comunităţilor, oferindu-le mijloace prin care îşi pot câştiga traiul.
Companiile mari se pot implica în comunitate prevenind pagubele cauzate de deşeuri, prin reciclare sau prin crearea unui departament care să se ocupe de acest proces. În acest fel, ambele părţi au parte de beneficii. Oamenii din comunitate nu sunt puşi în pericol, iar compania câştigă de pe urma produselor reciclate.
Cercetările efectuate de coporaţii sunt un alt exemplu de CSR. Descoperirea unor remedii pentru anumite boli, promovarea reciclării şi a produselor ecologice, donaţiile pentru scopuri caritabile, strângerea de fonduri pentru oamenii săraci sunt alte modealităţi prin care companiile pot deveni responsabile social.
Dar care este scopul CSR-ului, până la urmă? În general, obiectivul principal este cel de a îmbunătăţi societatea şi viaţa oamenilor. Unor companii le este greu să fie responsabile social, deoarece faptele bune necesită investirea unor sume mari de bani, fapt care poate falimenta compania, în timp ce forţa de muncă scade.
De aceea, activităţile de CSR-ul sunt indicate numai corporaţiilor care cred că sunt capabile să facă acest lucru. O afacere responsabilă din punctul de vedere social nu este egoistă. Aceasta nu va opera activităţi care vor aduce beneficii doar companiei, în timp ce va aduce prejudicii altora. Şi, deşi a câştiga bani reprezintă o parte din mediul afacerilor, profitul companiei nu ar trebui să conducă la acţiuni imorale.
Deşi în ţara noastră campaniile de responsabilitate socială sunt în număr destul de mic, lucrurile sunt pe cale să se schimbe. UE a dat o reglementare prin care a schimbat definiţia responsabilităţii sociale. Astfel, toate companiile vor fi obligate să iniţeze asemenea campanii, începând cu anul 2014.
Ana Darstaru
Sursa foto: