Ce să faci ca să trăiești sănătos

Un studiu efectuat de către un specialist în epidermiologie la Michigan State University a descoperit că majoritatea americanilor nu fac eforturi suficiente pentru a duce un stil de viaţă sănătos. Studiul a fost publicat în Arhivele Medicinei Interne, conturând cele patru caracteristici  de bază ale unui mod de viaţă sănătos și anume:

– să fii nefumător;

– execiţii de minim 30 de minute, timp de 5 zile pe săptămână;

– minim 5 porţii de fructe şi legume zilnic;

– menţinerea unei greutăţi sănătoase printr-um IMC , cu o valoare de până în 25;

Cercetătorul a ajuns la nişte concluzii surpinzătoare, din 153.000 de adulţi, doar 3% urmează cele 4 etape ale unui stil de viaţă sănătos. Mathew Reeves, asistent la secţia de epidermiologie a Universităţii din Michigan, a fost extem de surprins de procentajul mic şi de tendinţele nesănătoase ale adulţilor americani.

Din cele 153.000 de persoane:

– 75% nefumători

– 23 % consumă cinci portii de fructe si legume in fiecare zi.

– 22 % efectueză exerciţii zilnice

– 40 % menţin o greutate sănătoasă.

Începem cu veştile proaste. Un stil de viaţă nesănătos duce la o serie de boli, prin urmare la mari cheltuieli pentru a le trata, ţinând cont şi de problemele actuale din sistemul sanitar. Sănătatea precară înseamnă mai puţin timp petrecut la locul de muncă, mai puţin timp liber pentru activităţile recreaţionale, chiar şi o durată de viaţă mai scurtă.

Vestea bună este aceea că ne putem schimba stilul de viaţă, fără costuri mari. Un stil de viaţă sănătos va reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet, cancer şi alte boli.

Pentru a trece la un stil de viaţă sănătos trebuie să urmăriţi paşii de mai jos:

– renunţarea la fumat

– menţinerea unei greutăţi echilibrate. Pentru mulţi, acest lucru se concretizează prin slăbit. Nu este uşor să dai jos kilogramele în plus. Dacă IMC-ul tău este peste 25, e un semn că trebuie să slăbeşti.

– mai multe exerciţii. Nu e nevoie să achiziţionezi echipamente scumpe pentru asta, ai nevoie doar de încălţăminte comfortabilă şi haine lejere. Dacă simţi că nu eşti în formă, e necesar ca înainte să o vizită doctorului, apoi să începi cu ceva uşor cum ar fi jogging-ul.

– legume, fructe şi cereale. O nutriţie corectă constă în consumarea produselor naturale, iar fructele şi legumele sunt o sursă important de fibre şi nutrienţi.

– modul de preparare. Evită alimentele prăjite sau bogate în calorii. Consumă carne slabă (peşte, pui) cu garnitură de legume, multe fructe, lactate şi cereale.

 Cristina Mîrzoi

Sursa foto:

allfromweb.net