Ce știi despre lumea circului?

Cele mai vechi documente despre scene din lumea circului, au fost realizate cu 3500 de ani înaintea erei noastre. Acum 3000 de ani, egiptenii organizau defilări cu animale sălbatice din toată Africa: lei, cămile, elefanți.

Totuși primele spectacole în aer liber au apărut în Grecia, dar au luat denumirea de „circ” atunci când se aflau sub stăpânirea romanilor. În acele vremuri, spectatorii puteau paria din gradene pe unul dintre combatanții din arenă, fie că erau oameni (gladiatori) sau animale sălbatice.

În secolele XIV-XV, curioșii se înghesuiau să vadă jongleurii, clovnii sau animalele sălbatice. Toți marii regi din Europa dețineau o colecție de animale precum lei, urși, lincși sau pantere.

În ceea ce privește Circul contemporan se afirmă ca un circ de autor, un circ nou. Numeroase companii independente performează în spații publice și reînnoiesc teatrul stradal.

Circul de astăzi propune noi viziuni despre jonglerie, clovni, acrobație sau arta călăriei.

La fel ca la teatru, spațiul este divizat în două pentru a crea un raport frontal între artiști și public. Spre deosebire de circul tradițional, în circul contemporan există o suită logică, o continuitate a numerelor prezentate.

Totodată, în prezent, numărul spectacolelor cu animale s-a diminuat în timp ce viziunile estetice s-au multiplicat, luând naștere o nouă dramaturgie.

Școlile de circ

Acest școli sunt puține la număr, iar majoritatea nu predau dresajul animalelor. Pentru a se înscrie la una dintre ele, candidații trebuie să treacă de un examen de admitere.

Pregătirea în vederea profesării meseriei de circar este dificilă și poate dura mai mulți ani. Elevii urmează cursuri de acrobație, dar și de teatru, muzică și dans. Echivalentul examenului de licență este pentru tinerii artiști de circ prezentarea unui spectacol.

Circul românesc

Printre cele mai importante momente din evoluția circului românesc se numără înfiinţarea Circului de Stat, în anul 1954, situat pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, cam pe locul actualului Teatru Naţional Bucureşti.

Instalat iniţial în localul fostului circ al lui Emil Krateyl, Circul de Stat din Bucureşti îşi va desfăşura activitatea, din anul 1961, în aceeaşi clădire în care funcţionează şi astăzi sub denumirea de Circul Globus Bucureşti.

Prețul unui bilet la circ este între 15 și 65 de lei în funcție de fiecare trupă, dar și de locul ocupat în sală. De obicei, grupurile organizate (preșcolari, elevi, studenți) au parte de reduceri.

Record românesc

Trupa de acrobați a lui Gabriel Mosoianu care a realizat în 1984, într-un spectacol desfășurat la Nassau (N.Y.), „coloana de șapte”, un record absolut al genului figurează în Guinness Book of Records. Paisprezece ani mai târziu, în 1998, „cei șapte magnifici”, care de fapt erau mai mulți, au doborât un nou record cu săritura în triplu șurub cu revenire pe bara mobilă de numai 3 cm, fără centura de siguranța, performanță ramasă înca neegalată.

Pentru program și spectacole, puteți consulta site-ul Circului Globus: http://www.circulglobus.ro

Sursa foto:

hippojoy.wordpress.com